НОВИНИ

Може ли решението на прокурора от Хага да повлияе на хода на войната в Газа?

Главният прокурор на Международния наказателен съд поиска ареста на двама израелски лидери и трима ръководители на Хамас

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:38, 21.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Остри реакции след решението на главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска ареста на двама израелски лидери и трима ръководители на Хамас.

Тел Авив определи искането като "подло", американският президент Джо Байдън заяви, че няма знак за равенство между двете воюващи страни.

Конгресът на Съединените щати обмисля санкции, ако съдът потвърди ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Освен за него прокурорът поиска задържане на израелския министър на отбраната Йоав Галант, на политическия водач на Хамас Исмаил Хания, на шефа на военното крило на групировката Мохамед Дейф и на лидера на Хамас в Газа Яхия Синуар.

Президентът на Съединените щати категорично осъди решението на главния прокурор на Международния наказателен съд.

"Ние отхвърляме искането на Международния наказателен съд за заповеди за арести на израелски лидери. Каквото и да предполагат тези заповеди няма равнопоставеност между Израел и Хамас. Ясно е, че Израел иска да направи всичко възможно, за да защити цивилните. Противно на обвиненията срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме тези твърдения и винаги ще бъдем до Израел, когато е заплашена сигурността му", заяви Джо Байдън.

Самият Нетаняху обвини прокурора Карим Хан, че налива масло в огъня на антисемитизма, който е обхванал света.

"Абсурдната и фалшива заповед на прокурора в Хага е насочена не само срещу министър-председателя и министъра на отбраната на Израел, тя е насочена срещу цялата държава Израел. Тя е срещу войниците от израелската армия, които самоотвержено се сражават срещу подлите убийци от Хамас, които ни атакуваха - ужасяващата бруталност на 7 октомври. Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора между демократичен Израел и масовите убийци на Хамас. Това е пълно изкривяване на реалността", допълни Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Израел и Съединените щати не признават юрисдикцията на съда, основан през 2002 година, палестинските територии бяха приети за държава членка през 2015 година. Сега съдиите трябва да решат дали има достатъчно доказателства за издаване на заповеди за арест на двамата израелски лидери и на още трима ръководители на Хамас.

Така петимата мъже ще могат да бъдат задържани на територията на 123 държави, ратифицирали Римския статут, с който се създава съдът. Той е единствената постоянна международна институция, която разполага с правомощия да преследва лица за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Ситуацията за Нетаняху се утежнява на фона на нестихващите антиправителствени протести в Ерусалим и Тел Авив и заради обвиненията в корупция, които тегнат върху него.

Наблюдатели дори смятат, че краят на войната ще означава край на политическата кариера на най-дълго действащия израелски министър-председател.

Така според анализатори въпреки че действията на Хага ще бъдат възприети от мнозина като победа за правосъдието, те вероятно ще направят участниците в конфликта в Газа по-малко склонни на компромис, което ще затрудни намирането на политическо решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското първенство в Будапеща
Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското първенство в Будапеща
Тервел Пулев по казуса със спортната зала: Събарянето на половината сграда е абсолютно незаконно
Тервел Пулев по казуса със спортната зала: Събарянето на половината сграда е абсолютно незаконно