НОВИНИ

Парламентът задължи МС да подкрепи 11% увеличение на пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 21.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът задължи представителите на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11%.

Миналата седмица Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Доклад на експерти от института показваше, че по швейцарското правило осъвременяването на пенсиите трябва да е с 10%, тъй като средният осигурителен доход и инфлацията са се повишили с по-малко от прогнозираното в края на миналата година.

Ресорният служебен министър обаче внесе предложение увеличението да е с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението беше прието като решението е окончателно.

"Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Единственото, което може да направи министър-председателят да речем, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент и аз го направих. Не знам защо сте го пропуснали. Но това са, пак да кажа, за 10 човека - останалите шест, които са гласували, са представители на работодателски и на синдикални организации. Там не виждам по какъв начин може да повлияе министър-председателят", заяви по време на изслушването в Народното събрание служебният премиер Димитър Главчев. Той прочете протокола с решението от 14 май и обясни, че Надзорният съвет е независим орган и в него има само 10 представители на изпълнителната власт.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има драматична промяна в цената на тока, каза служебният премиер
Няма да има драматична промяна в цената на тока, каза служебният премиер
Националният вратар на Северна Македония е преминал медицински тестове във Валенсия
Националният вратар на Северна Македония е преминал медицински тестове във Валенсия