НОВИНИ

17-годишен почина от инфаркт в Бургас, подозират употреба на друсан чай

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:52, 21.05.2024
14954
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Пред полицията близките заявили, че младежът често е пушил от т.нар. "друсан чай". Наркотикът е билка, смесена със синтетични вещества и оказва се този вид дрога е все по разпространена сред младежите.

На фона на това полицията в Бургас стартира акция срещу производителите и разпространителите на т.нар. "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" полицията попада на мобилна лаборатория за "друсан чай" в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар "друсан чай" бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

Друсаният чай играе ролята на заместител на марихуаната, но е много по-опасен от нея, особено за млад организъм, който е по-чувствителен. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Сред учениците дрогата е сред най-популярните, защото е и по-евтина.

"Те са различни разфасовки, има и по 5 лв. дори. Наркотичните вещества са доста лесни за производство, дори и вкъщи на един котлон може да се приготвят. Това са бързи и лесни пари", допълва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха шефа на областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО
Отстраниха шефа на областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО
ЦСКА се раздели с Бисмарк Чарлс
ЦСКА се раздели с Бисмарк Чарлс