НОВИНИ

Михаин Лопес стана първият спортист в историята с пет поредни олимпийски титли в една дисциплина

Борецът стигна до златото в категория до 130 кг класически стил.

Михаин Лопес
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:50, 06.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Михаин Лопес стана първият спортист в историята с пет поредни титли на олимпийски игри, след като кубинецът спечели с 6:0 срещу чилиеца Ясмани Акоста във финала в категория до 130 кг борба класически стил в Париж.

Лопес, на 41, вече е с 22 победи и само едно поражение на Летни игри, като това ще бъде неговият финален актив. След схватката той събу обувките си и ги остави в средата на тепиха, обявявайки пред пълната зала своето оттегляне от спорта.

Лопес и Акоста не са чужди един на друг. Чилийският национал, който по-рано в турнира победи българина Кирил Милов, е роден в Куба и Лопес е единствената причина той да не представя страната на големи спортни форуми като Олимпийски игри. Те са добри приятели и бивши спаринг партньори, като двамата дори тренираха заедно преди вчерашните полуфинали в тежка категория.

Със сигнала за начало на финала обаче приятелството бе оставено настрана. Лопес взе преднина от 3:0 при партера в първата част и във втората дублира аванса си за крайното 6:0. С това той стана шампион на Олимпийски игри за пети пореден път, което не са правили дори икони като Майкъл Фелпс (плуване), Карл Люис (спринт), Ал Ортер (хвърляне на диск), Паул Елвстрьом (ветроходство) и Каори Ичо (борба). Всички те остват зад него с по четири.

Акоста също сътвори историческо постижение, след като спечели първия в историята олимпийски медал в борбата за Чили.

Първият бронз на 130 кг бе за действащия световен шампион Амин Мирзазадех. Във финала за 3-5 място иранецът надви състезателя от Азербайджан - Сабах Шариати, който също остави обувките си в средата на тепиха за своето оттегляне. 35-годишният бронзов медалист от Рио 2016 дори понесе победилия го Мирзазадех на рамене.

Вторият бронз бе спечелен от китаеца Мън Линчжъ, за когото това е първа значима титла след две сребра и един бронз на континентално ниво. Той надви с 5:2 осемкратния африкански шампион Абделлатиф Мохамед, който по-рано през деня се наложи над българина Кирил Милов в репешаж. С това Линчжъ взе и реванш срещу египтянина за финала за 3-5 място на световното първенство миналата година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се класира на полуфиналите на турнира по водна топка за жени
САЩ се класира на полуфиналите на турнира по водна топка за жени
Кирил Десподов записа асистенция при равенство на ПАОК срещу Малмьо в квалификация за Шампионската лига
Кирил Десподов записа асистенция при равенство на ПАОК срещу Малмьо в квалификация за Шампионската лига