НОВИНИ

Микел Артета преобрази Арсенал, но дали Маурисио Почетино ще възроди Челси?

Двата лондонски клуба се изправят един срещу друг в идния кръг от Висшата лига

Микел Артета
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:38, 19.10.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

В Лондон ситуацията във футболното статукво се обърна. Челси, подкрепян от руски милиарди, прекара по-голямата част от последните 20 години, гледайки отвисоко на местните си съперници в столицата на Англия, но това не се случва вече.

Сега Тотнъм и Арсенал са водещи във Висшата лига, докато Челси върви по неудобен и несигурен път под ръководството на нови собственици и още един нов мениджър в лицето на Маурисио Почетино.

В събота клубът, който спечели Шампионската лига през 2021 г., приема Арсенал на стадион „Стамфорд Бридж“, като се стреми да надгради върху скорошния подем в резултатите след катастрофален първи сезон при управлението на новите собственици Тод Боули и Clearlake Capital.

Твърде рано е да се каже дали мениджърът Маурисио Почетино е на път да обърне съдбата на Челси след три поредни победи във всички турнири, а мачът срещу Арсенал има потенциала да бъде отрезвяващо напомняне за разликата, която съществува между отборите.

Арсенал е отличен пример за това как ясното мислене и доверието в един мениджър могат да се отблагодарят, след като Микел Артета изведе клуба до ръба на първата му титла в лигата от 2004 г. насам през миналия сезон. Късен крах коства титлата на „артилеристите“, а през тази кампания испанеца изведе състава до успех с 1:0 над Манчестър Сити, което подхрани вярата, че лондончани може да сложат край на дългото си чакане за титлата този път.

Работата на "топчиите" беше търпелива. Артета беше нает през 2019 г. и получи подкрепата да възстанови своя отбор около ядро от млади играчи. Водещите футболисти до тогава бяха освободени като част от процеса, като Пиер-Емерик Обамеянг и Месут Йозил бяха фундаментални фигури за тима.

Имаше спадове по пътя и е трудно да се повярва, че мениджър на Челси ще оцелее при спадовете, които Артета преживя, като например трите загуби от първите четири мача на неговия отбор за сезон 2021-22, които завършиха с поражение с 0:5 от Сити.

При бившия собственик Роман Абрамович, Челси редовно назначаваше и уволняваше мениджъри, но успехът продължаваше да идва с 19 големи трофея, включително 5 титли от Висшата лига и 2 Шампионски лиги.

Британското правителство санкционира руския олигарх след нахлуването на Русия в Украйна и Челси беше продаден на консорциум, ръководен от американския бизнесмен Тод Боули и фирмата за частни инвестиции Clearlake за 2,5 милиарда лири миналата година.

Продължиха непосилните разходи, както и въртележката от мениджъри. Но успехът не е. Дори след като похарчи 630 милиона лири за играчи, Челси издържа най-лошия си сезон във Висшата лига по точки и не успя да се класира за Шампионската лига.

Боули премина през двама постоянни мениджъри през първата си година, уволнявайки Томас Тухел и неговия заместник Греъм Потър, преди да дадат на клубната икона Франк Лампард краткосрочен договор и след това да наемат Почетино извън кампанията.

Началото беше хаотично за новите собственици, които отново похарчиха щедро през последния трансферен прозорец за играчи като Мойсес Кайседо и Кристофър Нкунку, без особен подем на терена, тъй като отборът на Почетино записа само една победа от първите си срещи във Висшата лига.

Формата на Челси се подобри с поредните победи в първенството срещу Фулъм и Бърнли и успех срещу Брайтън в Купата на английската лига. Но Арсенал, който в момента е с равен брой точки с лидера Тотнъм, представлява най-големият тест, пред който Почетино се е изправял досега.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Живот под блокада
От първо лице: Живот под блокада
Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България
Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България