НОВИНИ

Мико Кузманов продължава убедително, класира се на финала в Барселона

Димитър Кузманов
Снимка: Sofia Open
bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 09.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Димитър Кузманов продължи великолепното си представяне на турнира от сериите "Чалънджър" на червени кортове в Барселона и се класира за финала, без да загуби дори и сет по пътя.

На полуфинала пловдивчанинът, който заема рекордната в кариерата си 218-а позиция в световната ранглиста, победи Алекс Молчан от Словакия (№117) със 7:5, 7:6 (5).

В първия сет Мико Кузманов направи два пробива и поведе с 5:2, но допусна изравняване от страна на словака. Въпреки това той направи още един пробив в подаването на противника и след това затвори частта. Във втория сет се стигна до тайбрек, в който българинът надделя със 7:5 точки, за да сложи край на мача след 2:07 часа битка на корта.

Преди да отстрани Молчан Кузманов се справи поред с испанския ветеран Томи Робредо, №4 в схемата Дамир Джумхур (Босна и Херцеговина) и с Теймураз Габашвили (Русия).

С днешния си успех Кузманов заработи още 19 точки за световната ранглиста и в класацията на живо се изкачи до №201 с актив от 335 т., колкото има и италианецът Алесандро Джианези, който е под №200. Дори и да не спечели финала, в понеделник българинът ще регистрира ново рекордно класиране в ранкинга, тъй като няма кой да го измести от №201.

Съперник на Мико Кузманов за титлата в Барселона ще бъде Юго Гастон (Фр, №112) отстранил с 6:2, 0:6, 6:0 Александър Мюлер (Фр, №204).

Ако българинът победи Гастон и спечели турнира, ще се изкачи още по-нагоре и в понеделник ще е не по-ниско от №188 в света.

В кариерата си досега Мико има спечелени общо 20 титли от ITF турнири от различни категории. За последно той триумфира през 2019 г. на три надпревари с награден фонд $15 000 (два пъти в Анталия и веднъж в Доха).

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При нисък кворум изслушаха двамата съдии, кандидати за членове на ВСС
При нисък кворум изслушаха двамата съдии, кандидати за членове на ВСС
МВР ще възложи ремонта на оградата по границата с Турция на военното министерство
МВР ще възложи ремонта на оградата по границата с Турция на военното министерство