НОВИНИ

Милен Велчев: В България не е необходимо да се дават пари на калпак

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 11.04.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Политика

Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не очаква непоправими щети върху икономиката ни заради коронавируса. В "Денят започва с Георги Любенов“ той каза, че туризмът е най-потърпевш, като засега летният сезон изглежда е под заплаха да се осъществи.

Той даде за пример Съединените щати, където спадът на употребата на електричество е по-голям в сравнение с финансовата криза от 2008 г. Икономическата активност се е забавила, статистиката за БВП ще го потвърди.

Милен Велчев: Моите очаквания са, че тази криза е твърде вероятно да е още по-дълбока от голямата рецесия, но продължавам да се надявам, че ще бъде по-кратка от тогава, без да съм сигурен в това.

В България не е необходимо да се дават пари на калпак, ние нямаме такава печатница за пари като Федералния резерв на САЩ, коментира Велчев.

Милен Велчев: Мерките, които държавата предприе на този етап за защита на работните места ми изглеждат достатъчни, рано е да се каже дали ще са достатъчни за изкарване на цялата криза.

Той допълни, че мерките трябва да бъдат насочени към работещите, но не трябва да бъдат оставени на произвола на съдбата и тези, които се самоосигуряват.

10 млрд. лв. дълг не е предназначен за незабавно харчене, а ако сега има условия да получим такъв размер, трябва да се възползваме, защото след половин година условията биха били по-неблагоприятни, допълни бившият финансов министър.

Милен Велчев: Кредитната ваканция е като раздаването на пари на калпак, което не е необходимо. Много фирми ще бъдат финансово затруднени, във всеки случай е добре те да получат толеранс от банките. Никоя банка няма интерес нейният клиент да фалира от такива временни явления, каквато е кризата.

Банковият сектор е достатъчно конкурентен, конкуренция от страна на държавата не е чак толкова здравословно – това каза Велчев по повод Българската банка за развитие и допълни, че организационната структура на тази банка не е пригодена за работа с малки и средни фирми.

По повод членство в еврозоната Милен Велчев изрази увереност, че това ще стане факт, тъй като сме готово от 10 години. По-добре щеше да е днес да сме членове на еврозоната, заяви в заключение той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Александър Маринов: Трябва да се мисли за кризата в по-широк контекст
Проф. Александър Маринов: Трябва да се мисли за кризата в по-широк контекст
Повече от 2100 жертви на COVID-19 в САЩ, Европа отчита намаляване на заболеваемостта
Повече от 2100 жертви на COVID-19 в САЩ, Европа отчита намаляване на заболеваемостта