НОВИНИ

Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 26.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Това изчислиха независимите артисти. Как държавата може да помогне - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше министърът на културата Боил Банов.

Продължава анализът на това какви средства ще са необходими.
Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат, подчерта министърът.

Боил Банов, министър на културата: Има една тежка специфика в сектора, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност.

Въпросът сега е да уточним кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството, категоричен е министър Банов.

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае как ще се случат, допълни той.

Боил Банов, министър на културата: От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа.

Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли.

При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, подчерта Банов.

По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет
Премиерът Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет
Независимият културен сектор настоява за защита в условията на криза
Независимият културен сектор настоява за защита в условията на криза