НОВИНИ

Министър Денков: Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем

министър денков българското слово свещено обединява народ кара гордеем
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 24.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Честит празник на всички просветители! Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала.

Това се казва в приветствие на служебния просветен министър проф. Николай Денков по случай 24-ти май.

Според него напредъкът би бил невъзможен без учените - без умовете, които не просто виждат, но и създават бъдещето.

"Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се обединяват хора и идеи, за да разширят границите на човешкото познание и да намерят решения на глобалните обществени задачи. Затова специално поздравявам представителите на научната и академичната общност по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, упорство и постоянство, за Вашето визионерство и усърдие. Признателен съм, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката", казва Денков.

По думите му пандемията от COVID-19 буквално за една нощ е изпратила учителите и преподавателите на бойната линия почти наравно с лекарите.

"Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства. За всички нас това беше за първи път. Не само за учителите и за децата, но и за родителите, без чиято помощ образователната система още по-трудно щеше да се справи. Ето защо 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и подкрепата!", допълва проф. Денков.

Той се обръща към учениците и студентите, и ги поздравява за съзнанието и мотивацията, които са проявили по време на обучението в електронна среда. Пожелава на всички образователният процес да продължи в реална учебна среда, защото нищо не може да замени живия контакт между учител и ученик, между преподавател и студент.

"Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото…", се казва още в приветствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорите ни спечелиха седем медала на Купа "Черна гора"
Боксьорите ни спечелиха седем медала на Купа "Черна гора"
Левски става на 107 г., Сираков говори за бъдещето на клуба
Левски става на 107 г., Сираков говори за бъдещето на клуба