НОВИНИ

Министър Денков чете приказка и гатанки в столична детска градина

министър денков чете приказка гатанки столична детска градина
bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 05.04.2022
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

„Няма да се лъжем, ще казваме само истината“. С тази поука министърът на образованието и науката акад. Николай Денков завърши приказката „Ежко Бежко и Баба Меца“ от Ран Босилек. Той я чете пред малчугани в столичната 117-а детска градина „Надежда“ в рамките на инициативата "Походът на книгите" на Асоциация „Българска книга“ (АБК).

След приказката министърът зададе на децата няколко гатанки в рими, с които те се справиха отлично. Всички в един глас отгатнаха как завършва любимата гатанка на акад. Денков: „И накрая с нежност най-голяма буди ме целувката на …мама“.

Децата поздравиха госта с песен за шарената книжка, прочетоха му басня и играха куклено представление за Косе Босе и Кума Лиса.

Чрез „Походът на книгите“ организаторите от АБК искат да популяризират четенето сред децата и да помогнат за преодоляване на функционалната неграмотност сред тях. Тазгодишното издание на инициативата започна от Столичната библиотека на Международния ден на детската книга – 2 април, и ще приключи в Деня на книгата и авторското право – 23 април. В похода отново се включват известни личности, които четат на децата в цялата страна.

Видео от гостуването на министър Николай Денков в 117-а детска градина „Надежда“ вижте тук:

Повече за инициативата вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти не отпътува с Реал Мадрид за мача с Челси
Карло Анчелоти не отпътува с Реал Мадрид за мача с Челси
Хванаха младеж от Карлово да превозва 62-ма нелегални мигранти
Хванаха младеж от Карлово да превозва 62-ма нелегални мигранти