НОВИНИ

Министър Галин Цоков с обръщение към българите по случай Деня на народните будители

министър галин цоков обръщение българите случай дена народните будители
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 01.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В днешния ден отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, които са съхранили духовните ценности на нацията и нейния морал през годините.

По случай празника, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отправи обръщение към българите.

"Честит Ден на народните будители! Поклон към всички будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност!".

Министърът на образованието и науката отбелязва, че България е единствената държава в света, която чества празник, в който се почитат просветителите, книжовниците и революционерите.

По думите му традицията започва преди 101 години, когато министърът на народното просвещение - Стоян Омарчевски внася предложение и Министерският съвет приема 1-ви ноември да бъде обявен за официален празник - Ден на народните будители.

В мотивите за своето предложение Министерството пише, че това е :

”Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”.

През следващите десетилетия 1-ви ноември се превръща във всенароден празник, почитащ делото на българските книжовници, революционери и учители, водещи българите в стремежа им към образование и свобода.

Ето какво още написа министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

"Народните будители от периода на Възраждането и Освобождението са играли ключова роля в борбата за свобода, независимост, образователно и културно възраждане на българския народ. Затова този празник е време за възпоменание и благодарност към тях и техните дела в полза на България.

Но в този ден е важно да отдадем почит и на днешните будители – учители, университетски преподаватели, научни изследователи, хора на изкуството и откриватели на таланти, защото те са онези водачи, от които зависят тържеството на знанието и духовността, както напредъкът ни като общество и държава!

Важно е да чуваме и техния призив за промяна и развитие – във времето на високите технологии е нужно да се променяме във всичко, включително и в работата и отношението към децата, учениците и студентите ни. За да провокираме интереса към знание и наука, са нужни нови методи, креативност и иновативност. И много, много любов!

Честит празник на всички съвременни будители – учители, университетски преподаватели, изследователи, хора на словото и науката! Бъдете здрави и продължавайте да палите пламъка на българската просвета, духовност и култура!", заключи Цоков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община пуска допълнителен транспорт за Архангелова задушница
Столична община пуска допълнителен транспорт за Архангелова задушница
Вучич разпусна сръбския парламент
Вучич разпусна сръбския парламент