Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

от БНТ
17:20, 14.06.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
министър кацаров ваксинационният обхват социалните домове нисък
Слушай новината

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции.

Към 14 юни 2021 г. едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, от които 3422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10086 са ваксинираните, като 4632 са със завършен ваксинационен цикъл.

Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал. Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация, отбелязва д-р Стойчо Кацаров.

С оглед на зачестилите случаи на заразени в социални домове, е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчертава още здравният министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Месеци наред кална вода тече от чешмите на две бургаски села
Месеци наред кална вода тече от чешмите на две бургаски села
Словения обявява край на епидемията от COVID-19, но запазва част от мерките
Словения обявява край на епидемията от COVID-19, но запазва част от мерките