НОВИНИ

Министър Лечева награди медалисти от световни и европейски първенства

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:03, 30.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
министър лечева награди медалисти световни европейски първенства
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева връчи почетни плакети на състезатели по гребане, лека атлетика и стрелба с лък за постигнатите успехи от големи първенства.

На церемония в Министерството на младежта и спорта Лечева награди гребците Кристиян Василев - бронзов медалист от европейското първенство за мъже в Мюнхен, Германия и Емил Нейков, който спечели бронзов медал от световното първенство до 23 г. във Варезе, Италия и сребърно отличие от европейския шампионат до 23 г. в Хазевинкел, Белгия.

За успехите си на световното първенство по лека атлетика до 20 г. в Кали, Колумбия почетни плакети получиха шампионката в скока на дължина Пламена Миткова и сребърният медалист във високия скок Божидар Саръбоюков. Отличени бяха и медалистите от Европейския шампионат до 18 г. в Йерусалим, Израел Лъчезар Вълчев (златен медал, троен скок), Васил Русенов (бронзов медал, троен скок) и Пламена Чакърова (бронзов медал, дълъг скок).

Министър Лечева отличи и Иван Банчев, които извоюва сребърно отличие от европейското първенство по стрелба с лък за младежи в Лилешал, Великобритания.

„Щастлива съм, че мога да наградя толкова много млади състезатели, които са бъдещето на българския спорт. Надявам се да продължите да тренирате и да се състезавате, за да постигнете още по-големи успехи. Предстоят Олимпийските игри в Париж 2024 и в Лос Анжелис 2028. Вие сте поколението спортисти, което очакваме да видим там“, каза Лечева.

Отличени бяха и треньорите по гребане – Петко Аргиров и Румяна Нейкова, по лека атлетика – Ивайло Русенов, Димитър Карамфилов, Красен Цонев и Стойко Цонов и по стрелба с лък – Иван Иванов и Йордан Джамбазов.

„Приносът на треньорите за тези успехи е голям. Наясно съм, че без професионален щаб нито един състезател не може да пробие сред най-добрите в света. Затова ви благодаря за всекидневните усилия, които полагате, вашите състезатели да са на световно ниво“, обърна се към треньорите Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта се ангажира с темата да бъде преразгледана наредбата за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица и в нея да бъдат включени и медалисти от младежки първенства.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на легендата на варненския футбол Никола Спасов пред Тича
Откриха паметник на легендата на варненския футбол Никола Спасов пред "Тича"
Български предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев
Български предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев