НОВИНИ

Министър Сандов: Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна

министър сандов засега екологични замърсявания заради войната украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:47, 14.04.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Екология
Слушай новината

До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна, каза днес във Варна министърът околната среда и водите Борислав Сандов.

Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия, обясни министърът. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности, допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

В морските води също досега не е установено замърсяване, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение.

Във Варна днес министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани.

Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на Гранична полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних
Красимир Инински кандидат за Борда на директорите на европейския бокс
Красимир Инински кандидат за Борда на директорите на европейския бокс