НОВИНИ

Министърът на икономиката поиска оставките на ръководството на „Ел Би Булгарикум“

министърът икономиката поиска оставките ръководството bdquoел булгарикумldquo
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 29.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов проведе среща със служители на дружеството „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, които предприеха протестни действия от вчера. На нея присъстваха още ръководството на предприятието и представители на синдикалните организации.

По време на срещата бяха изтъкнати натрупани редица проблеми и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. Подчертан бе нарушеният диалог между работниците и ръководството на предприятието.

От страна на служителите бе сигнализирано още за голямо количество натрупана готова продукция, която има риск да не бъде реализирана на пазара.

На срещата д-р Петко Николов поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Икономическият министър указа на ДКК и на новия състав на предприятието да разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%. Също така д-р Петко Николов разпореди да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум“ и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

Министърът подчерта стратегическото значение на „Ел би Булгарикум“ за българската млекопреработвателна промишленост и бе категоричен, че е необходимо възстановяване на социалния диалог между работниците и ръководството на дружеството и гарантиране на устойчивото развитие на предприятието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 400 състезатели се очаква да се включат в единадесетото издание на състезанието "Лудогорски маратон" в Разград
Повече от 400 състезатели се очаква да се включат в единадесетото издание на състезанието "Лудогорски маратон" в Разград
Яник Ноа ще бъде капитан на тима на Европа за Лейвър Къп от 2025 година
Яник Ноа ще бъде капитан на тима на Европа за Лейвър Къп от 2025 година