НОВИНИ

Министърът на икономиката: Търсим начин ремонтът на яз. "Огоста" да започне до май

Северозападна България може да получи до 60% държавна помощ за инвестиции

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 29.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

До края на април трябва да стане ясно колко ще струва ремонтът на язовир "Огоста" и строителните дейности да започнат. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов, който направи оглед на водното съоръжение заедно с представители на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Издаденото строително разрешение изтича през месец май.

"Проблемът с ремонта на язовир "Огоста" е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък.

Ремонтът на стената на язовир "Огоста" е задължение на държавата и държавата трябва да си свърши работата. Обсъдихме следващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК, да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение", каза министър Богданов.

По неговите думи ще бъде сформиран екип от Областната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и Министерствата на икономиката и индустрията и на земеделието и храните. Експертният състав ще има за цел да направи оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира.

Министър Богданов напомни, че през годините вече са били изхарчени 600 млн. лева за ремонт и реконструкция на язовири, но "Огоста" не е бил сред възложените за ремонт. Ето защо към момента няма подписан договор за това, което налага намирането на решение и осигуряването на финансов ресурс за извършването на необходимите строително-монтажни работи.

Богданов посочи, че за изхарчените вече пари, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство.

В Монтана министър Богданов обсъди икономическото развитие на региона на среща с Областния управител Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от региона - Ванина Вецина и Ирена Младенова.

Икономическият министър обяви, че ще бъде изградено регионално инвестиционно звено, което ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в Монтана и региона. Екипът ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси.

Министърът посочи, че Северозападна България предлага добра бизнес среда.

"Тук е най-високият праг за държавна помощ. До 60% от капиталовите разходи могат да се отпуснат при привличане на инвеститор в региона", подчерта Богданов.

На срещата бе обсъдена и възможността за създаване на нова индустриална зона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Бургас Димитър Николов предлага финансова награда за Дея спорт, спечелил Купата на България по волейбол
Кметът на Бургас Димитър Николов предлага финансова награда за Дея спорт, спечелил Купата на България по волейбол
Изписаха Кейт Мидълтън от болницата след операция
Изписаха Кейт Мидълтън от болницата след операция