Министърът на образованието Николай Денков вече е академик

от БНТ
17:24, 26.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
министърът образованието николай денков вече академик
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков е избран за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки", съобщиха от БАН.

Акад. Денков е роден през 1962 г. Световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“- Факултет по химия и фармация. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Събранието на академиците в БАН избра още трима нови академици в областта на природоматематическите науки. Това са:

Академик Олег Кръстев Мушкаров, направление „Математическите науки“

Роден е през 1951 г.

Математик на световно равнище, с научни приноси в такива модерни области като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика, които са високо ценени в света. Със значим принос в издигането на равнището на извънкласната работа по математика с талантливи ученици в България и в чужбина. Работи в Института по математика и информатика на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Академик Николай Витанов Витанов, направление „Физически науки“:

Роден е през 1964 г.

Водещ учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. В момента е заместник-ректор по научната и проектната дейност на Софийския университет. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Академик Константин Иванов Хаджииванов, направление "Химически науки"

Роден е през 1958 г.

Световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите, която е в основата на важни процеси като адсорбция и катализ. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Института по обща и неорганична химия на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нагелсман пропуска и сблъсъка с Борусия (Мьонхенгладбах) за Купата
Нагелсман пропуска и сблъсъка с Борусия (Мьонхенгладбах) за Купата
Кристиян Николов с впечатляващ дебют на Световното по бокс в Белград
Кристиян Николов с впечатляващ дебют на Световното по бокс в Белград