НОВИНИ

Министърът на отбраната: Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма

съдят ускорена процедура нападателя медицинската сестра перник
bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 21.09.2022
5707
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той коментира, че решението на Русия за частична военна мобилизация води до ожесточаване на конфликта и е трудно да бъде предсказан неговия край.

"България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние обре се вписваме с член 5. Това гарантира националната ни сигурност", изтъкна той.

Стоянов допълни, че всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност - като се започне от потока бежанци и икономическата ситуация, това също е риск за сигурността.

Според него към момента не е необходимо увеличаване на числеността на военнослужещите на НАТО в България.

На днешното си заседание Министерски съвет одобри Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната, в която влиза и финансирането на закупуването на още 8 изтребители F-16 BLOCK 70.

"Важно е придобиването на нова техника за българските Военновъздушни сили в контекста на това с какво разполагаме. Към момента разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради случващото се с Русия. Необходима ни е да бъде организирана пълноценно една ескадрила с включени възможности за нанасяне на удари - въздух-повърхност и въздух-въздух. Очакванията са, че те ще пристигнат при нас през 2027 г.", каза Димитър Стоянов.

Наличните български изтребители МиГ 29 ще продължат да се експлоатират до края на 2023 и то при условие, че Полша достави договорените двигатели. След 2023 няма сигурност за осигуряване на въздушния суверенитет. Това налага да се търсят възможности за закупуването на лизинг на друг вид самолет, за което сме изпратили запитвания до различни държави и очакваме конкретни оферти.

Правителство реши да предостави безвъзмездно и допълнителна помощ за Украйна - 350 медицински пакета, осигуряващи обслужването на 35 000 граждани. Помощта е по искане на властите в Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на сириеца, задържан за канал на трафик на мигранти
Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на сириеца, задържан за канал на трафик на мигранти
Французинът Жил Симон с победа на старта на тенис-турнира в Мец
Французинът Жил Симон с победа на старта на тенис-турнира в Мец