Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация (ВИДЕО)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:12, 21.09.2022 (обновена)
8286
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обяви незабавна частична военна мобилизация в Русия. Той увери, че ще бъдат използвани всички средства за защитата на страната и обвини Запада в ядрен шантаж.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ще бъдат мобилизирани 300 хиляди души от запаса.

От днес в Русия започват мобилизационни мероприятия, съобщи в телевизионно обръщение към нацията Владимир Путин. Той аргументира решението с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

"Мисля, че е необходимо да подкрепим предложението на министерството на отбраната и Генералния щаб да бъде въведена частична мобилизация в Русия. Повтарям: става дума само за частична мобилизация. Това означава, че призовки ще получат само граждани от запаса. С приоритет ще бъдат хората, служили във въоръжените сили, които имат военна специализация и съответния опит. Преди да бъдат разпределени по места, те ще преминат задължителна допълнителна подготовка, като се разчита на опита, придобит по време на специалната военна операция. Указът за частична мобилизация е подписан.", заяви той.

Путин допълни, че срещу Русия е започнал ядрен шантаж, като, по думите на руския президент, става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на държави от НАТО за възможността за използване на оръжие за масово поразяване срещу Русия.

"Искам да припомня на тези, които си позволяват подобни изявления спрямо Русия, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на нашата страна, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и нашия народ. Това не е блъф.", подчерта той.

В телевизионното си обръщение Владимир Путин привества планираните в четири украински области референдуми за присъединяване към Русия и посочи, че ще подкрепи решението на на жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Той определи като цел освобождаването на източния регион Донбас в Украйна.

Акценти от телевизионното обръщение на Владимир Путин вижте тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъж се запали в знак на протест срещу държавното погребение на Шиндзо Абе
Мъж се запали в знак на протест срещу държавното погребение на Шиндзо Абе
Александър Чакмаков: Баскетболният ЦСКА е един и публиката ще дойде
Александър Чакмаков: Баскетболният ЦСКА е един и публиката ще дойде