НОВИНИ

Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие обявиха референдуми за присъединяване към Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:25, 20.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Проруските власти в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в източната и южната част на Украйна обявиха референдуми за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември. Допитванията са с почти предизвестен резултат и представляват значителна ескалация на конфликта. Украйна обеща да ликвидира руската заплаха и заклейми референдумите като шантаж от страна на Москва, мотивиран от страх от поражение.

Донецк и Луганск, които формират Донбас, са под контрола на руските сепаратисти от 2014 г., Херсон и Запорожие бяха окупиран при руската инвазия, започнала през февруари.

Преди нахлуването в Украйна през февруари Кремъл призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Донбас. Първи референдум за присъединяване към Русия обявиха властите в Луганск.

"Моето поколение отрасна в Съветския съюз. Смятаме разпадането му за грешка. Връщане назад няма, но трябва да се обединяваме", казва жителка на Луганск.

Донбас се завръща у дома, заяви ръководителят на сепаратистки Донецк Денис Пушилин. Той дори призова руския президент Владимир Путин за бърза анексия след допитването. Окупационната администрация в Херсон обеща, че ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността на вота от 23 до 27 септември.

"От самото начало на специалната военна операция, а и преди нея, казваме, че хората от съответните територии трябва да определят собствената си съдба. Сегашната ситуация потвърждава, че те искат да са господари на съдбата си", казва Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Ердоган: Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро

При контраофанзива този месец Киев успя да си върне хиляди квадратни километри окупирана територия и напоследък насочва действията си и в Донбас.

"Могат само да организират прибързани референдуми, със сигурност фалшифицирани с изфабрикувани резултати. Ще го направят, за да присъединят окупирани украински територии към Русия, за да могат да предприемат последващи действия. Да установят граници, където сега минава фронтовата линия", каза Серхий Гайдай - украински губернатор на Луганск.

Москва не контролира напълно нито една от четирите сепаратистки области, в руски ръце са 60% от територията на Донецк. Киев твърди, че никога няма да се примири с окупацията и настоява за по-съвършени западни оръжия за своята кауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с автобус на градския транспорт в София - има ранени, сред които и дете
Тежка катастрофа с автобус на градския транспорт в София - има ранени, сред които и дете
Четирима са задържани при полицейска операция на територията на Нова Загора
Четирима са задържани при полицейска операция на територията на Нова Загора