НОВИНИ

Ердоган: Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:10, 20.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
путин турция плаща една четвърт руския газ рубли
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин има желание да сложи край на войната, която започна в Украйна, колкото се може по-бързо. С такова впечатление е останал турският лидер Реджеп Тайип Ердоган след обстойни разговори с руския си колега по време на среща на върха в Узбекистан миналата седмица.

В интервю за американската обществена телевизия PBS турският президент коментира, че начинът, по който нещата вървят сега, е доста проблематичен за Русия. Ердоган обяви, че в скоро време двете страни ще разменят 200 военнопленници. Той определи постигнатото споразумение като значителна крачка напред, без да разкрива повече подробности.

През последния месец украинската контраофанзива отвоюва съществени територии, които бяха под руски контрол. На въпрос дали Русия трябва да запази част от завладяната територия в Украйна, за да се прекрати конфликтът, Ердоган отговаря отрицателно.

Според него завладените територии трябва да бъдат върнати на Украйна. Запитан за Крим, който Русия анексира през 2014 г., Ердоган посочва, че Анкара многократно е настоявала пред Путин полуостровът да бъде върнат на законните му собственици, но в разговорите досега не е бил постигнат напредък.

От началото на конфликта преди седем месеца Ердоган иска да бъде посредник за разрешаването му. Членката на НАТО Турция се опитва да бъде неутрална, като доставя дронове на Киев, но се противопоставя на западните санкции спрямо Москва. Анкара изигра съществена роля за четиристранното споразумение, благодарение на което беше възобновен износът на зърно от три украински черноморски пристанища. То беше подписано на 22 юли в Истанбул от Турция, ООН, Русия и Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилян Петров към Борислав Михайлов: Стегни се, ще станем за смях
Стилян Петров към Борислав Михайлов: Стегни се, ще станем за смях
Ботев Пд ще подкрепи протеста на привържениците на отбора в четвъртък
Ботев Пд ще подкрепи протеста на привържениците на отбора в четвъртък