НОВИНИ

Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:47, 20.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Вълна от протести заля Иран след смъртта на жена, задържана от нравствената полиция. Младата етническа кюрдка била арестувана заради неподходящо облекло, но три дни по-късно починала. Полицията отрича обвиненията, че върху нея е упражнено насилие. След случая, предизвикал силно възмущение, се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полиция, при които са били убити най-малко петима души.

Водни оръдия, сълзотворен газ и палки срещу протестиращи в Иран. Общественият гняв избухна след смъртта на младата Масха Амини, починала след полицейски арест.

22-годишната жена била на посещение в иранската столица със семейството си, когато на 13 септември е задържана от нравствената полиция, заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Според правилата на шериата жените в Иран трябва да покриват косата си, да носят дълги и широки дрехи и да избягват ярки цветове.

След ареста Масха Амини изпаднала в кома и починала в болница на 16 септември. Полицията отрича върху нея да е било упражнено насилие и обяснява смъртта ѝ със сърдечен проблем.

"Няма сведения тази жена да е била бита. Не знаем какво точно се е случило, но нравствената полиция не разполага нито с палки, нито с други средства", каза Ахмад Вахиди, министър на вътрешните работи на Иран.

Семейството на младата жена обаче твърди, че тя е била в отлично здраве. Много иранци също се усъмниха в обстоятелствата около смъртта ѝ. Погребението в родния й град Сакез, населен предимно с кюрди, прерасна в протестна акция, която обхвана Техеран и други градове. В иранската столица студенти организираха шествия в подкрепа на жените, живота и свободата.

В социалните мрежи известни иранки, включително актриси, изразиха солидарността си с Амини с риск да навредят на кариерите си. Някои от тях демонстративно режат косите си и палят забрадките си. Хаштагът с името ѝ в Туитър вече има близо 2 милиона споделяния. Иранският президент Раиси поиска разследване на случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препоръка на ЕК: От 2025 година профилактични прегледи за рак за 90 процента от населението
Препоръка на ЕК: От 2025 година профилактични прегледи за рак за 90 процента от населението
Лекоатлетката Пламена Миткова ще участва и в състезания при жените през 2023 г.
Лекоатлетката Пламена Миткова ще участва и в състезания при жените през 2023 г.