Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Икономическият министър за КЗП: Комисията работеше като политическа бухалка, назначено е лице с криминално минало

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:10, 20.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обясни пред БНТ причините за смяната на целия състав на Комисия за защита на потребителите.

По думите му КЗП е работела като политическа бухалка, има много сигнали за незаконни назначения на хора, включително и на лице с криминално минало, свързано с тежки нарушения на закона.

Подробности вижте във включването на Мая Димитрова.

Освен това министерството на икономиката е открило и административни нарушения при назначаването на освободения състав.

"Като цяло председателят не отговаря на изискванията и е назначен в нарушение на закона. Дипломата, която е представил, цялото им назначаване, постановлението на МС - не е спазена процедурата, няма доклад на Министерство на икономиката, не е подписан и не е съгласуван от хората, които трябва да го съгласуват. Това е административната част. По-важната за нас част е, че един независим орган, какъвто трябва да бъде КЗП, стана политическа бухалка. През цялото време взимат политически становища, цитират се неща, пресконференции политически, а същевременно имаме страшно много сигнали по отношение на тяхната дейност. Става въпрос за незаконни назначения, за хора, които не отговарят категорично на условията за заеманите длъжности и те го знаят, затова са ги назначавали на 6 часа, на 4 часа, а не на пълен работен ден. Включително имаме сигнал, че е назначено лица с криминално минало и то за тежки нарушения в миналото си престъпления", каза Стоянов пред БНТ.

Рокади в Комисията за защита на потребителите, освободените ще търсят правата си в съда

По-рано тази сутрин освободените членове на Комисията за защита на потребителите изпратиха позиция до медиите, в която определят действията на служебното правителство като груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърляне на правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трима души са задържани за купуване на гласове в Бургас според източници на БНТ
Трима души са задържани за купуване на гласове в Бургас според източници на БНТ
Михайлов: Уреждаме мач с Германия по случай 100-годишнината на БФС
Михайлов: Уреждаме мач с Германия по случай 100-годишнината на БФС