Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034 г.

от БНТ
11:30, 20.09.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Нови стъпки за осигуряване на газовите доставки за страната. "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на газ през зимата. Една трета от необходимите количества ще бъдат осигурени по този начин. Това обяви изпълнителният директор на доставчика Деница Златева на съвместна пресконференция със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

Служебното правителство си е поставило за цел да осигури два пъти повече природен газ от необходимото за потребление в страната, обяви енергийният министър Росен Христов. Затова "Булгаргаз" обявява три търга:

  • за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022
  • за доставка на втечнен газ за 2023
  • за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034

"Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до края на 2023.", каза Христов.

"За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи и липсват критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко етапа - предварителен подбор на кандидатите - да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничения, да имат надеждност и опит с доставките на втечнен газ. Вторият етап е подаване на оферти и трети етап - класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност.", каза Златева.

Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следващото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни Златева.

"Дългосрочният търг е стратегически за постигане на реалната диверсификация и за гарантиране на доставките за период от 10 години. За него има предварително запазен 10 годишен капацитет в Александруполис", поясни тя.

Вчера дружеството разшири резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис. Той се очаква да заработи през 2024г. Дотогава страната ни ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ.

"Булгаргаз" увеличи резервирания капацитет в терминала за втечнен газ в Александруполис

"Това, което днес обявяваме, е голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство. Резултатите за октомври са налице, има промяна в цените, продължаваме по същия път", каза енергийния министър Росен Христов.

Предстоят преговори и за доставка на тръбен газ, допълни служебният министър на енергетиката. Разговорите с "Газпром" продължават - за момента без развитие. Водят се преговори и за увеличение на азерските доставки.

"Истинската диверсификация означава да осигуряваме количества поне на 130% - 150% от необходимото, за да може, при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг. Реално, ако всички преговори преминат успешно, ще осигурим повече газ, отколкото ни е необходим и "Булгаргаз" ще може да се превърне в европейски доставчик. Това е и част от нашата стратегия - "Булгаргаз" да е търговска компания, която да заработи на печалба, а не само да покрива нуждите на страната", каза Христов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разкриха наркооранжерия в палатка в напоителен канал (СНИМКИ)
Разкриха наркооранжерия в палатка в напоителен канал (СНИМКИ)
Министерството на финансите емитира държавни ценни книжа за 200 млн. лв.
Министерството на финансите емитира държавни ценни книжа за 200 млн. лв.