НОВИНИ

Рокади в КЗП, освободените ще търсят правата си в съда

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
10:06, 20.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Уволнения в Комисията за защита на потребителите. Смяна на цялото ръководство разпореди служебният икономически министър. Освободен е председателят Иван Френкев и двама от членовете на Комисията. За нов председател е назначен Стоил Алипиев. Пред медиите служебният министър на икономиката заяви, че Комисията за защита на потребителите е използвана като политическа бухалка вместо да върши реална работа. В писмено изявление от Комисията определиха като незаконно освобождаването на ръководството.

"Чашата преляла" - с този израз служебният министър на икономиката започна отговора на въпроса защо е уволнил ръководството на Комисията за защита на потребителите.

"Един независим орган, какъвто трябва да бъде КЗП, стана политическа бухалка", коментира Николай Стоянов.

По-късно на пресконференция Стоянов изтъкна няколко причини за уволненията. Първо - чисто административни.

"Председателят, бившият на КЗП, е назначен в нарушение на закона, няма необходимата диплома", каза Стоянов.

Цялото ръководство било назначено в нарушение на закона. Точно това обвинение от уволнените членове на комисията отрекоха.

"Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика.(...) За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. През последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата".

В задочния спор Стоянов изнесе още компрометираща информация.

"В една от районните служби на КЗП е назначено лице с много сериозен криминален бекграунд", каза Николай Стоянов, служебен министър на икономиката.

На въпроса "какъв" министърът поясни: "Наркотици".

До този час вече бившето ръководство на Комисията за защита на потребителите не пожела да защити правотата си пред камерата. Но в писмената си позиция от там заявиха, че ще потърсят правата си в съда.

Ето и цялата позиция на Иван Френкев, Николай Мравов и Велина Великова:

"Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите.

Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика.

Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата.

За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията.

Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции", се казва в позицията им.

Стоил Алипиев е юрист по образование, от 2016 г. е адвокат от Софийската адвокатска колегия. През последните седем години е председател на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите“ и като такъв от 2020 г. е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014 - 2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013 - 2014 г. Бил е също юрисконсулт в частния сектор.

Ангел Джалев е юрист по образование. От 2019 г. до момента е бил началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции“. Преди това, от 2011 до 2019 г. е бил прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. Работил е също като юрисконсулт в частния сектор.

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите в периода март 2015 - май 2022 г. От 1999 до 2003 г. е бил кмет на район „Студентски“ в Столична община. Висшето си образование е придобил в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив и Арда ще премерят сили в контрола
Локомотив Пловдив и Арда ще премерят сили в контрола
Баскетболният шампион организира турнир в памет на Георги Христов
Баскетболният шампион организира турнир в памет на Георги Христов