НОВИНИ

Решават кои къщи в Карловско да бъдат съборени, вижте как изглеждат разрушенията (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 20.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

96 къщи в пострадалите карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер конструктор поетапно в близките дни. Задачата е да бъдат изготвени заключения дали тези домове подлежат на ремонт или трябва да бъдат разрушени.

Становищата ще бъдат оформени в протоколи, които ще се връчат на собствениците на имотите. Ако, според експертите, постройката не може да бъде ремонтирана, общината ще съдейства за разрушаването ѝ.

Над 140 къщи са засегнати от наводнението само в село Богдан. 7 от тях са напълно разрушени от потопа, а поне по 20 има сериозни нарушения на конструкцията. Най-тежка е ситуацията на улица "2-ра" в селото.

"На много от сградите са нарушени основите, предимно основите, тъй като водата твърде дълго е стояла и се е получило, съответно, разрушение или слягане. Така че за всяка една сграда, това ще бъде конкретно преценено, ще бъде изготвена техническа експертиза.", уточни Павлена Станева, началник отдел "Строителство" в община Карлово.

Снимки: Нели Ангелова

Обследването на къщите ще продължи 10 дни. То ще се извършва от инженер-конструктор, който ще обикаля къщите заедно с кмета на населеното място, заяви в "Денят започва" Донка Люртова, заместник-кмет на Карлово.

"От днес, в рамките на 10 дни, инженер-конструктор, който ще бъде за село Богдан и за село Каравелово ще обследва къщите. След това ще получим тяхната писмена експертиза за това какви мерки ще бъдат предприети - дали къщата може да се укрепи или е за цялостно събаряне. След становището Кризисният щаб ще излезе със становище дали финансово от държавата, чрез даренията или чрез хората по какъв начин тези къщи ще бъдат възстановени. Но сега най-важното е да укротим и да успокоим хората след обследването дали изобщо могат да влизат в къщите.", каза тя.

До 10 дни се очаква в засегнатите села да пристигнат фургони, в които да бъдат настанени семействата, загубили домовете си.

"Експертите, ако кажат, че къщата е негодна за живеене, ние оставаме директно на улицата. Притесненено ми е за къщата какво ще кажат, но очакваме някаква помощ от държавата, в смисъл, строителни материали да се отпуснат да можем да работим, защото зимата няма как да се изкара.", тревожи се Красимира Иванова, чиято къща е засегната от потопа.

Още подробности вижте във включването на Нели Ангелова.

Общинският съвет на Карлово предстои да реши по какъв начин да бъдат разпределени даренията за пострадалите от наводнението. Днес се очаква да се определи състава на Обществения съвет, който да разпределя средствата. Към момента чрез двете DMS кампании са събрани над 660 000 лева. Кметът на града д-р Емил Кабаиванов ще представи доклад за свършеното от Кризисния щаб до този момент.

Над 111 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи вчера за отстраняване на щетите, причинени от наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. На терен за справяне с последиците от бедствието бяха изпратени 48 камиона, 21 колесни комбинирани багера, 3 булдозера, 4 фадроми, 9 верижни багера, 4 щипки, 11 резачки, 7 бобката и др. Щабът все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово.

В разчистването на пораженията взеха участие 131 военнослужещи и 64 доброволци. Работата на военнослужещите и доброволците беше организирана от военни координатори и 14 служители от общинска администрация – Карлово.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Добрата новина е, че в повечето населени места показателите й се подобряват.

Очаква се до дни РЗИ-Пловдив да даде разрешение водата от водопровода да се употребява не само за битови нужди, за което Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

БУЛСТАТ: 000471365

Код за вид плащане – 44 51 00

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Левски са помогнали на клуба с над 6.5 млн. лв. от началото на годината
Феновете на Левски са помогнали на клуба с над 6.5 млн. лв. от началото на годината
Разходка в една от архитектурните перли на София (Снимки)
Разходка в една от архитектурните перли на София (Снимки)