Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

от Теодора Зарева
12:03, 20.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената", заяви президентът Румен Радев.

По думите му днес "Булгаргаз" е обявил за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то 3 вида.

"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034

"Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще - открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят решения не месец за месец, както досега", допълни Румен Радев.

Според президента е необходимо да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено на цените на втечнения газ за тази година.

"Поздравявам правителството за сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на един милиард кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис. Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени", добави Румен Радев.

Той изрази надежда интерконекторът в Гърция да бъде приключен в срок.

"Дали е гарантирана зимата зависи от това дали ще бъдат намерени слотове за втечнен газ", заяви Румен Радев. Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент.

"Да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес - с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии и организации, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания, трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората", каза още Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завода за модерно оборудване за високо напрежение. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Михайлов: Уреждаме мач с Германия по случай 100-годишнината на БФС
Михайлов: Уреждаме мач с Германия по случай 100-годишнината на БФС
Три мощни труса в един ден в Мексико - разрушения след 7,6 по Рихтер
Три мощни труса в един ден в Мексико - разрушения след 7,6 по Рихтер