НОВИНИ

Гари Каспаров пред БНТ: Окончателното поражение на путинската армия в Украйна е неизбежно

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 20.09.2022
Чете се за: 05:32 мин.
Европа
Слушай новината

Турският президент Ердоган твърди, че според него руският лидер Владимир Путин търси начин да сложи край на войната, която е започнал в Украйна "колкото е възможно по-бързо" и че за това ще бъде направена решаваща стъпка.Това впечатление на турския президент е добито по време на разговорите му с руския лидер па време на среща в Узбекистан. Ердоган сподели мнението си пред американската обществена телевизия PBS и добави, че диалогът му с Путин е бил много интензивен.

Как вижда стратегията на войната и приближава ли краят ѝ според светилото по стратегии на шахматната дъска и известен критик на руския президент Гари Каспаров. С него разговаря Николай Кръстев за "Светът и ние".

Господин Каспаров, каква е според вас ситуацията с войната в Украйна днес?

- Войната явно се развива не в полза на Путин, макар че да се говори окончателно за победа на Украйна, разбира се, е рано, но независимо от това, тенденциите са положителни, и най-важното - Украйна е доказала способността си да устои и да победи, а западният политически елит най-после започва да се убеждава, че е настъпил моментът окончателно да бъде решен въпросът с Путин и затова помощта за Украйна, както предполагам, няма да се прекрати и през зимата, тя само ще се засилва. Това означава, че окончателното поражение на путинската армия в Украйна е неизбежно.

Ще повлияе ли войната в Украйна на политическия живот в Русия?

- Украинската война, като всяка война, която разпалва диктатурата, тя или укрепва диктатурата, или я разрушава. Очевидно е, че никакво укрепване на диктатурата няма да има, тъй като поражението в такава война обикновено води към крах на диктата. В Русия винаги поражението във войната е водило до реформи, към промени, така се е случвало много пъти в историята. Тази война, надявам се, а така също и много от моите приятели и колеги се надяват, ще бъде последна за руската империя и поражението в Украйна и освобождението ѝ от руската окупация, включително Крим, неизбежно ще доведе до това, че Русия сама ще намери в себе си сили да се освободи от путинския фашизъм.

Какво според Вас е политическото бъдеще на Путин?

- Като на всеки диктатор. Политическият живот на диктатора свършва с края на физическия му живот, въпросът за това, в каква последователност ще стане това, според мен няма значение, струва ми се, че крахът на путинския режим е съвсем близък.

Ще може ли демокрацията да се възстанови в Руската федерация?

- Да се възстанови е твърде силна дума, тъй като пълноценна демокрация в Русия не е имало, и въпреки това аз смятам, че това поражение може да стане край на Руската империя, без идеология. И само в такъв случай в Русия ще се появи шанс за интеграция с Евроатлантическата общност. В края на краищата Русия има само два пътя - единият е да стане Китайска провинция, суровинен придатък на Китай, или интеграция в Европа.

Възможно ли е според Вас Русия да се разпадне след управлението на Путин?

- Смятам, че частично това е възможно, защото има провинции на Русия, днешните провинции на Русия като да кажем Татарстан, Чечня, Северен Кавказ, които винаги са се мислили за независимост. Според мен в това няма никаква трагедия, важно е бъдещата Русия, в каквито и да е граници, да бъде ориентирана към Европа, тъй като това е единственият начин да бъде създадена пълноценна, функционираща държава през 21-и век.

Като познавате процесите на Балканите, можете ли да кажете, че Путин може да разпали война на Балканите?

- Само в случай на успех в Украйна, Путин може да започне нова война, но съдейки по всичко, неговата армия днес не е готова да пристъпи към каквито и да е действия, защото тя е затънала в Украйна и даже това, което става днес в Кавказ и Централна Азия, показва, че влиянието на Русия спада, тъй като всичките путински ресурси са в Украйна и затова аз смятам, че рискът за Балканите или за балтийските страни, за Полша днес е минимален.

Репортер: Николай Кръстев

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро
Ердоган: Путин иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-скоро
Как ще се развие конфликтът в Украйна? Коментар за БНТ на бившия директор на военното разузнаване в Израел
Как ще се развие конфликтът в Украйна? Коментар за БНТ на бившия директор на военното разузнаване в Израел