НОВИНИ

В Европейския ден без жертви на пътя - ролята на медиите е не по-малко важна от ролята на неправителствения сектор

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 21.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днешният 21 септември е европейски ден без загинали на пътя. В студиото на "Денят започва" темата за пътната безопасност коментираха Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Диана Русинова - главен експерт към Европейския център за транспортни политики.

"Що се отнася до акциите и кампаниите, те до някаква степен помагат, но усилията на държавата не трябва да са на периоди, а трябва да са постоянни и систематични, и смислени. Ако искаме да постигнем някаква голяма цел, каквато сме си заложили за сериозно намаляване на жертвите на пътя в България, трябват всеобхватни усилия, а не промени на парче в законови разпоредби. Трябват по-мащабни действия и пари за превенция", заяви Илия Тодоров - Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

Вътрешният министър: Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев и това е недопустимо

"С намесата на медиите има някакъв общ напредък и ролята на медиите е не по-малко важна от ролята на неправителствения сектор. Но ние сме тези, които трябва да провеждаме национална политика по пътна безопасност. Въпросът е какво трябва да направи държавата и с кампанийни прийоми няма как да постигнем нещо повече", каза Диана Русинова - главен експерт към Европейския център за транспортни политики.

Според експертите, решението на проблема е в орган, който да координира цялата дейност в държавата, когато се види такъв проблем като случая с Георги Семерджиев и множеството дрогирани и пияни. По думите им, този орган трябва да намери пътя, по който да се започне да се разрешава. Георги Семерджиев стана емблематичен случай. "Пътна полиция" обаче е свършила доста неща спрямо него - отнели са му точки, отнели са му книжката, има актове и глоби за хиляди левове, свалили са номерата на автомобила му - каквото са могли до някаква степен са го направили, обясниха експертите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият шеф на КЗП Иван Френкев: Отстраняването ми беше абсолютно планирано
Бившият шеф на КЗП Иван Френкев: Отстраняването ми беше абсолютно планирано
Роджър Федерер ще изиграе последния си мач на Лейвър Къп 2022 в петък, но на двойки
Роджър Федерер ще изиграе последния си мач на "Лейвър Къп 2022" в петък, но на двойки