Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вътрешният министър: Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев и това е недопустимо

от БНТ
08:22, 16.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Разследването и "полицейският чадър" над Георги Семерджиев, който предизвика жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" през юли в София, коментира в студиото на "Денят започва" вътрешният министър Иван Демерджиев.

По думите му от доклада на инспектората става ясно, че различни подразделения са действали по различен начин - някои са спазвали стриктно задълженията си, докато други в определени моменти са подхождали по начин, по който нито законът предвижда, нито предвиждат правилата в МВР по отношение на Георги Семерджиев. Не може да се говори за цялостна координация. Може да се говори за отделни случаи, в които отделни звена в системата са действали в услуга на Семерджиев, посочи министърът.

"Има някои неща, които са фрапантни, като това, че той е бил задържан и пускан да избяга след задържането, което е абсурдно. Имало е достатъчно полицейски сили и има ясно разписан протокол как се действа в такива случаи, за да се обезвреди и обезпечи лицето, след като е задържано. След като е бил задържан, той е бил допуснат сам да отиде до автомобила си под претекст да се освободи от накитите, които има и да се върне при полицаите, което е абсурдно - това е един от случаите преди катастрофата", заяви Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи.

Има още три случаи, които също са фрапантни, каза министър Демерджиев. При тях са издавани наказателни постановления, т.е. деянието е третирано като административно нарушение при положение, че е имало всички налични данни, за да се докладва като престъпление и да се вземат мерки по отношение на извършено престъпление, обясни той.

"Но в никакъв случай не става въпрос за обща координация. Отделни структури понякога в определени действия са участвали - 2 или 3 структури на МВР и една от тях е вършила работата си, но другите една или две са правили точно обратното и са съдействали на лицето. Никой не е взел решение той да бъде пуснат, а е допуснато той да избяга. Никой не го е освободил - поне няма такива данни някой да го е освободил официално", допълни Иван Демерджиев.

Ако едно задържано лице така лесно може да избяга от полицията при налични полицейски сили там - това е пълен абсурд, подчерта министърът. Освен това, възникна и въпросът защо през 2014 г. докладът е изключително обемен и стряскащ по мащаб и защо едва сега разглеждаме случая "Семерджиев" при положение, че това са действия, нарушения, трупани с години, допълни вътрешният министър.

"Акцентът на проверките трябва да бъде актуалната ситуация, а не да се връщаме 6 години назад и да се проверява как едно лице е третирано 6 години назад. Всички, които са действали и са допуснали нарушения, очевидно са знаели какво е извършвано и всичките техни ръководители са били длъжни да знаят за тези действия и са били длъжни да вземат отношение", посочи още Демерджиев.

По всички близо 40 случая, свързани със Семерджиев, вътрешният министър е разпоредил да се образуват дисциплинарни производства и те да се движат максимално бързо и очаква съвсем скоро резултати по тях.

По думите му, има данни и за третиране от страна на прокуратурата. А колко високо стига "полицейският чадър" в МВР ще стане ясно, когато приключи проверката. Ще обхване един етаж нагоре и в зависимост от данните, ще се види до къде ще стигне, категоричен беше той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двата полуфинала от Евробаскет 2022 в ефира на БНТ 2 и БНТ 3
Двата полуфинала от Евробаскет 2022 в ефира на БНТ 2 и БНТ 3
Трима българи излизат на тепиха в седмия ден на Световното първенство по борба в Белград
Трима българи излизат на тепиха в седмия ден на Световното първенство по борба в Белград