Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Питай експерта": Как да инвестираме парите си по време на кризи?

от БНТ
07:14, 16.09.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Как да инвестираме парите си по време на кризи? - това коментира в рубриката "Питай експерта" в студиото на "Денят започва" анализаторът Бисер Варчев.

По думите му пазарите не са рационални, т.е. не следват в цялост икономическите данни и резултати в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче - над 6 - 7 - 8 месеца те реагират на това, което се е случило като икономическа ситуация, война, кризи. Тези, които активно се занимават с търговия и инвестиране на фондови и капиталови пазари, трябва да знаят, че краткосрочната реакция не е гарантирана.

"В момента настроенията на финансовите пазари са негативни. След като излязохме от ковид - 2 години, в които икономиката се стагнира заради пандемията, влязохме във война наблизо, което удари газ, петрол и т.н. Сега пазарите са в едно начална ситуация на една низходяща спирала", обясни Бисер Варчев.

Според него, инвеститорите не се плашат от рецесията и донякъде тя е положителна. Отразява се зле в постъпленията в бюджета, на която и да е държава. Рецесията ще спре инфлацията. Ако се излезе от рецесията се върви към депресия. В момента обаче рецесията е форма на лоши икономически данни и стагнация на икономиката, която пък води до спирането на поскъпването на цените, тъй като хората спират да купуват", посочи още Варчев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
10 месеца по-късно: Хотелиери и местна власт се надяват на помощ от държавата за справяне с бедствието в община Гърмен
10 месеца по-късно: Хотелиери и местна власт се надяват на помощ от държавата за справяне с бедствието в община Гърмен
Почина шофьорът от падналия автовоз край пътен възел "Даскалово"
Почина шофьорът от падналия автовоз край пътен възел "Даскалово"