Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на спорта разговаря с посланика на Китай преди Игрите в Пекин

от БНТ
15:40, 28.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Новини
министърът спорта разговаря посланика китай игрите пекин
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе разговор в онлайн формат с посланика на Китайската народна република в България Н.Пр. Дун Сяодзюн. Посланикът поздрави Василев за назначаването му за министър и му пожела успех, информират от пресцентъра на министерството.

Двамата обсъдиха започващите на 4 февруари 2022 г. Зимни олимпийски игри в Пекин. Министър Василев ще присъства на официалната церемония за откриването на Игрите, която ще се проведе на Националния стадион в китайската столица.

Радостин Василев изрази увереността си, че организацията на най-големия спортен форум ще бъде на високо ниво.

Спортният министър и посланикът на Китай обсъдиха и влиянието, което ще има пандемията от коронавирус върху провеждането на състезанията, част от програмата на Зимните олимпийски игри.

Н.Пр. Дун Сяодзюн заяви, че Организационният комитет е взел всички необходими противоепидемични мерки, за да бъде гарантирана безопасността на спортистите и гостите. Той обяви, че здравето на всички участници е на първо място. Според него Зимните олимпийски игри ще укрепят солидарността в един разделен и нестабилен свят.

Василев и Н.Пр. Дун Сяодзюн обсъдиха възможността да бъде засилен обменът в областите младеж и спорт между двете страни, което да доведе до постигането на много добри резултати.

Посланикът на Китай заяви, че България има традиции в зимните спортове, както и прекрасни условия за практикуването им. Според него сътрудничество в тази област би било от полза.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев изрази съжаление, че през последните 30 години страната ни е загубила своята лидерска позиция в спорта. Той беше категоричен, че ще работи за модернизация на остарялата спортна инфраструктура и привличане на все повече хора към занимания със спорт. Василев потвърди, че България има ресурси както за зимни, така и за летни спортове, но според него те не са били усвоявани и управлявани по най-добрия начин. Той беше категоричен, че в неговия мандат като министър спортът ще се превърне в държавна политика.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проектът за закриване на спецсъдилищата и прокуратури е публикуван за обществено обсъждане
Проектът за закриване на спецсъдилищата и прокуратури е публикуван за обществено обсъждане
"Пирогов“ продължава да търси кръводарители за нуждите на своите пациенти
"Пирогов“ продължава да търси кръводарители за нуждите на своите пациенти