НОВИНИ

Миньор 2015 дебютира в НБЛ с гостуване на Рилски спортист

Днес стартира шампионатът в НБЛ. Перничани водени от легендата Георги Младенов се хвърлят в ново предизвикателство

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:50, 07.10.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
миньор 2015 дебютира нбл гостуване рилски спортист
Слушай новината

Баскетболен клуб Миньор 2015 ще направи своя дебют в Националната баскетболна лига днес. Новакът в елита гостува на Рилски спортист в Самоков.

От клуба се надяват с присъствието на отбора воден от легендата в баскетбола Георги Младенов да се постави началото на нова ера в мъжкия баскетбол в Перник. Президентът на Миньор 2015 не веднъж е заявявал, че с треньорския щаб имат желанието да върнат славата на града като баскетболна сила. „Изградихме отбор основно от млади момчета и искаме той да даде поводи за гордост", заяви Николай Горанов при представянето на тима.

Старши треньорът на Миньор 2015 Георги Младенов е убеден, че ще постави едно ново начало за мъжкия баскетбол в Перник, което едва ли някой би поставил под съмнение, познавайки характера и уменията му.

В отбора има основно български млади играчи, но не липсват и чужденци. Тимът се подсили с четирима такива - двама американски граждани и двама представители на сръбската баскетболна школа. Помощник-треньор на Младенов е Ивица Вукотич, който води за последно сръбския Раднички Крагуевац. Кондиционен треньор е Антонио Костов, който също така работи и с юношите в клуба. Милен Дудев - един от основните играчи на Миньор 2015 миналия сезон, продължава треньорската си работа в детско-юношеската школа на клуба, в която изобщо не липсват момчета с качества.

През юни тази година Миньор 2015 направи фурор в Българската баскетболна лига А група, като завърши на първо място под ръководството на Георги Младенов и така спечели промоция в елита. Освен това спечели и Купата на ББЛ и в Перник веднага започнаха работа по селекцията на тима.

Клубът привлече Лъчезар Тошков и Мартин Тодоров от Черно море, както и Александър Милов от Академик Пд. С клуба подписа и Георги Кендеров, който идва от отбора на Шумен.

В Перник остават Константин Паисиeв и Николай Иванов. За първия отбор ще играе и Камен Каменов от юношеската школа на клуба, съобщи за БНТ Георги Младенов.

Чужденците в състава на новака в елита са черногорецът Данило Аранитович, сърбинът Никола Ивкович, и американците Изикиъл Ричардс и Чек Кебе.

Перничани започнаха с победа контролите си в предсезонната подготовка. В първия си мач баскетболистите на Георги Младенов се наложиха над сръбския Радник Сурдулица, а във втория завърши наравно със Здравле Лескова. Последваха две поражения от шампиона от миналия сезон Балкан и от Академик Пловдив.

Сега бойкият тим воден от не по-малко бойкия си треньор Георги Младенов се хвърля в ново предизвикателство и сигурни сме, че перничани няма да се дадат без бой на нито един отбор в НБЛ.

Миньор 2015 отваря нова страница в историята си с намерение за достойно представяне.

Ще успее ли да запише победа за самочувствието още на старта на първенството в елита, очакваме да разберем с нетърпение.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистът на Балкан Илиян Пищиков е носител на приза „Рачо Колев - едно сърце, една игра"
Баскетболистът на Балкан Илиян Пищиков е носител на приза „Рачо Колев - едно сърце, една игра"
Григор Димитров стартира участието си на тенис турнира в Шанхай
Григор Димитров стартира участието си на тенис турнира в Шанхай