НОВИНИ

Млад лекар от Смолян призовава колегите си да станат доброволци

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 29.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на пандемията едно младо момче помага доброволно на лекарите и сестрите в Кардиологичното отделение на Смолянската болница. 21-годишният Димитър Маргаритов е студент по медицина. Решил е, че да стане кардиолог и да помага на хората, е неговото призвание. Призовава и колегите си да станат доброволци.

От малък Димитър Маргаритов обича природните науки. Завършил е Природо-математическата гимназия в Смолян, а сега е студент 3-ти курс в Медицинския университет в София. Срещаме го в кратката почивка между онлайн упражнението и работата му на доброволец в отделението по кардиология в Смолянската болница.

Станах доброволец, понеже това е една наука, която все още се развива доста бурно, има все повече иновации, нови лекарства, пък и също така тук притокът на пациенти е постоянен, постоянно има нови пациенти, постоянно има болни, постоянно има спешни случаи, казва Димитър.

Първо започнал работа в общата кардиология, а сега вече има шанс да наблюдава как действат инвазивните кардиолози.

Казва, че в условията на пандемия, това е изключителна възможност за практика и то на първа линия. Не се страхува от пациентите с ковид.

Аз смятам, че един доктор не трябва да се страхува от каквато и да е болест, трябва единствено да спазваме някакви мерки, противоепидемични мерки и съответно да се стараем максимално да помогнем на пациентите, казва Димитър

Той има афинитет към сърдечните заболявания. Момчето е изключително сериозно и много работливо, много ученолюбиво, с хъс и с голямо желание помага на всички работещи в отделението и съответно на пациентите, казва д-р Нина Шехова, завеждащ отделение по кардиология.

Младежът допълва, че сега има нужда от повече доброволци.

Има нужда, постоянно има болни, постоянно има спешни случаи, не достигат легла, докторите са малко в момента, защото се разкриват нови ковид отделения, командироват ги там докторите и понякога просто няма как да се справи с цялата работа отделението без помощ, апелира Димитър.

Бъдещият лекар призовава колегите си да последват неговия пример.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки за пристигащите от България в Чехия
По-строги мерки за пристигащите от България в Чехия
Мъж откри стрелба в Националния парк на Флорида
Мъж откри стрелба в Националния парк на Флорида