Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мнозинството от британците оценяват като грешка напускането на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:38, 23.06.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
мнозинството британците оценяват грешка напускането
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Седем години след референдума за Брекзита над 50% от хората смятат, че Великобритания е допуснала грешка, показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА.

Проучването е проведено сред 1525 пълнолетни лица в началото на юни. Само 34% от тях все още смятат, че Брекзит е бил правилното решение.

Резултатите, публикувани от института "Тони Блеър", показват също, че 18% от гласувалите за напускане на ЕС вече смятат, че решението е било погрешно. Близо 80 на сто смятат, че Обединеното кралство трябва да има по-тесни отношения с ЕС в бъдеще, като 43% искат Обединеното кралство да се присъедини отново към ЕС, а 13% предпочитат връщане само към единния пазар.

Малко над една пета от хората подкрепят по-тесни отношения с ЕС, но не като член или част от единния пазар.

Данните са цитирани от нов доклад, в който се разглежда как Обединеното кралство може да подобри отношенията си с ЕС след Брекзита. Авторите на проучването предупреждават, че "възгледите на гласувалите на референдума през 2016 г. не изглежда да са се променили драматично".

"Вместо това ключов фактор за тази промяна са нагласите на онези респонденти на възраст между 18 и 24 години, които не са гласували през 2016 г., но до голяма степен смятат решението за напускане за погрешно", посочват авторите. "По-голямата част от промяната изглежда се дължи на навлизането на по-млади хора в електората, а не на това, че значителна част от гласувалите за напускане са променили мнението си".

Сред предложенията, изложени от института, са насърчаване на правителството на Обединеното кралство доброволно да приведе в съответствие с европейските правила разпоредбите за стоките, включително правилата за продуктите и стандартите за безопасност на храните. Според подкрепяния от експремиера сър Тони Блеър мозъчен тръст това би могло да стане предшественик на преговори с блока за по-тясно регулаторно съгласуване на санитарните и фитосанитарните мерки.

В доклада се предлага също така да се обвържат системите за търговия с емисии на Обединеното кралство и ЕС, както и да се договори реципрочна схема за обмен на млади хора, като същевременно се подобри мобилността на бизнесмените. Освен това се призовава и за включване на т.нар. "стратегическа опора" в рамките на настоящото търговско споразумение, който да послужи като основа за съвместна рамка за външната политика и отбраната.

Ръководителят на отдела за политическо ръководство в института коментира: "Нашето проучване показва, че голямо мнозинство от британската общественост признава, че Брекзит в сегашния си вид не работи и би искало Обединеното кралство да се сближи с ЕС". "Това създава значително политическо пространство за придвижване на дебата напред от повторното водене на стари битки за това дали Брекзит е бил правилен или не, към обсъждане на това как трябва да изглеждат подобрените бъдещи отношения с ЕС", подчерта той. "ЕС винаги ще остане ключов стратегически съюзник".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ искат ГЕРБ-СДС да подпишат Механизъм за гарантиране на реформаторската програма на кабинета
ПП-ДБ искат ГЕРБ-СДС да подпишат Механизъм за гарантиране на реформаторската програма на кабинета
Росен Барчовски: НБЛ се нуждае от лидер, който да поведе клубовете
Росен Барчовски: НБЛ се нуждае от лидер, който да поведе клубовете