НОВИНИ

Мобилно приложение ще помага на шофьорите за по-лесно паркиране в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 13.08.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината Пловдив ще стане първият град, в който ще заработи мобилно приложение, с което шофьорите едновременно да виждат къде са най-близките свободни места за паркиране и да заплатят електронно за престоя. Услугата е част от трансформацията на транспорта в града.

Приложението за паркиране ще показва местата в синята зона и общинските паркинги. Срещу тях ще стои цената за престой и възможността да се плати. На дисплея ще са отбелязани още зарядните станции за електромобили и техните спецификации.

Георги: "Доста често срещаме затруднения, обикаляш, търсиш, няма места, много е трудно. Мисля, че ще е удобно с това приложение да си погледнеш къде има свободно място, да си прецениш дали имаш време да стигнеш до там да паркираш и ще улесни доста според мен."

Анализите на фирмата изпълнител потвърждават, че шофьорите губят най-много време в търсене на свободни места и така се генерира трафик и вредни емисии. Очаква се по този начин те да се намалят значително.

"Позволява да намерите най-близкото място, където може да паркирате. След като си изберете услугата, която вие искате – за по-дълго, за по-кратко на паркинг или на зона, вие можете с един клик да платите", обясни Николай Недялков – изпълнителен директор на фирмата-изпълнител.

На един клик разстояние скоро ще бъде и пътуването в градския транспорт. Електронната система за таксуване в Пловдив трябва да бъде готова до една година. Хартиени билети ще се продават и при шофьора, но най-вероятно ще се таксуват различно.

"Ще минимизираме риска билет многократно да бъде препродаван, но искаме цената да бъде по-висока, ще се определи от Общинския съвет, всички останали плащания да бъдат дигитални, това ще внесе необходимия ред, сигурност на плащанията и отчетността ще бъде на 100 процента", каза Тодор Чонов – заместник-кмет на Община Пловдив.

Все още се обсъждат цените на абонаментните карти, като се предвижда годишната карта, например, да струва 365 лв. По този начин местната власт се надява да стимулира хората да слязат от колите и да ползват услугите на градския транспорт.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Ливърпул не успяха да се победят в зрелище на "Стамфорд Бридж"
Челси и Ливърпул не успяха да се победят в зрелище на "Стамфорд Бридж"
Осасуна си тръгна с победа от Виго на старта на Примера дивисион
Осасуна си тръгна с победа от Виго на старта на Примера дивисион