НОВИНИ

МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания

мок
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 28.02.2022
Чете се за: 06:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) отправи призив към всички спортни международни федерации и организации да не канят и да не допускат руски и белоруски състезатели и официални лица на международни спортни събития или състезания.

Причина за острата реакция на МОК е военният конфликт между Русия и Украйна. В допълнение, Изпълнителният съвет на МОК взе решение да оттегли олимпийския орден от всички лица, които в момента изпълняват важна функция в правителството на Руската федерация или друга високопоставена длъжност, свързана с правителството.

През уикенда от МОК призоваха флаговете на Русия и Беларус да не се развяват на спортни събития по цял свят.

Изявлението на МОК по казуса:

"Изпълнителният съвет (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК) обсъди отново днес дилемата, пред която е изправено олимпийското движение след нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство и правителството на Беларус чрез подкрепата му в това.

Олимпийското движение е обединено в мисията си да допринася за мира чрез спорт и да обедини света в мирна конкуренция извън всички политически спорове. Олимпийските игри, Параолимпийските игри, Световните първенства и Световните купи и много други спортни събития обединяват спортисти от страни, които са в конфронтация, а понякога дори и във война.

В същото време олимпийското движение е обединено в чувството си за справедливост да не наказва спортистите за решенията на тяхното правителство, ако те не участват активно в тях. Ние сме ангажирани с честни състезания за всички без никаква дискриминация.

Сегашната война в Украйна обаче поставя олимпийското движение пред дилема. Докато спортисти от Русия и Беларус ще могат да продължат да участват в спортни събития, много спортисти от Украйна са възпрепятствани да направят това поради атаката срещу страната им.

Това е дилема, която не може да бъде решена. Ето защо днес ИБ на МОК разгледа внимателно ситуацията и с натежало сърце издаде следната резолюция:

За да защити целостта на световните спортни състезания и за безопасността на всички участници, ИБ на МОК препоръчва на международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят или разрешават участието на руски и беларуски спортисти и официални лица в международни състезания.

Където това не е възможно в кратък срок поради организационни или правни причини, ИБ на МОК настоятелно призовава международните спортни федерации и организаторите на спортни събития по целия свят да направят всичко по силите си, за да гарантират, че нито един спортист или спортен служител от Русия или Беларус няма право да вземе част под името Русия или Беларус. Руските или белоруските граждани, независимо дали са индивидуални или отборни, трябва да се приемат само като неутрални спортисти или неутрални отбори. Не трябва да се показват национални символи, цветове, знамена или химни.

Когато, при много екстремни обстоятелства, дори това не е възможно в кратък срок поради организационни или правни причини, ИБ на МОК оставя на съответната организация да намери свой собствен начин за ефективно справяне с описаната по-горе дилема.

В този контекст ИБ на МОК разгледа по-специално предстоящите Параолимпийски зимни игри в Пекин 2022 г. и потвърди пълната си подкрепа за Международния параолимпийски комитет (IPC) и игрите.

ИБ на МОК поддържа спешната си препоръка да не се организира никакво спортно събитие в Русия или Беларус, издадена на 25 февруари 2022 г.

ИБ на МОК, въз основа на изключителните обстоятелства на ситуацията и предвид изключително тежкото нарушаване на олимпийското примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство в миналото, взе решение да оттегли олимпийския орден от всички лица, които в момента изпълняват важна функция в правителството на Руската федерация или друга високопоставена длъжност, свързана с правителството, включително следното:

Г-н Владимир Путин, президент на Руската федерация (Злато, 2001 г.)
Г-н Дмитрий Чернишенко, заместник министър-председател на Руската федерация (Злато, 2014 г.)
Г-н Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президентския изпълнителен офис (Злато, 2014 г.)

ИБ на МОК приветства и оценява многото призиви за мир от атлети, спортни служители и членове на световната олимпийска общност. МОК се възхищава и подкрепя по-специално призивите за мир от руските спортисти.

ИБ на МОК потвърждава пълната си солидарност с украинската олимпийска общност. Те са в нашите сърца и мисли. ИБ на МОК се ангажира да продължи и засили усилията си за хуманитарна помощ. Ето защо ИБ на МОК днес създаде фонд за солидарност. В този контекст МОК изразява своята благодарност към Националните олимпийски комитети (НОК) и международните спортни федерации, които вече подкрепят украинските спортисти и техните семейства.

ИБ на МОК, подпомаган от работната група на МОК, продължава да следи отблизо ситуацията. Тя може да адаптира своите препоръки и мерки според бъдещото развитие.

Днешното изявление на МОК се основава на изявленията на МОК, направени на 24 февруари 2022 г. и 25 февруари 2022 г.

МОК потвърждава призива на президента на МОК: „Дайте шанс на мира“", гласи становището на МОК.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е проф. Тодор Тагарев?
Кой е проф. Тодор Тагарев?
Украински дипломат: Путин се опитва да пречупи с оръжие украинците, но това няма да се случи
Украински дипломат: Путин се опитва да пречупи с оръжие украинците, но това няма да се случи