НОВИНИ

МОН: Има свободни места за 65 000 украински деца в училище и за 14 000 в детските градини

какви датите кандидатстване клас
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 15.03.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България, показва справка на Министерството на образованието и науката.

Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина.

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните управления на страната показва, че училищата разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас.

В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София-град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

От 4 март украинските граждани могат да входират в РУО заявления за записване на децата им в училище. Подрастващите се насочват към конкретна образователна институция в зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите.

Просветното министерство създаде предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.

Междувременно министерството на образованието започва дарителската кампания за децата в българските неделни училища в Украйна със съдействието на БЧК.

В продължение на една седмица – до 23 март, български ученици ще събират помощи за своите връстници.

В Украйна работят 63 неделни училища. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът е изготвен от самите неделни училища. Можете да го видите ТУК.

Даренията ще се съхраняват на подходящи места в училищата до края на кампанията. На 24 и 25 март 2022 г. те ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната. Впоследствие пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст.

Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред просветното министерство готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.

Министерството на образованието и науката ще продължи да подпомага българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лв. Със средствата се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диян Боюклиев обяви състава на България U19 за жени за квалификациите за ЕвроВолей 2022
Диян Боюклиев обяви състава на България U19 за жени за квалификациите за ЕвроВолей 2022
Задържаха общо 18 кг марихуана в две куриерски пратки за Гърция
Задържаха общо 18 кг марихуана в две куриерски пратки за Гърция