НОВИНИ

МОН предоставя на българските университети софтуер срещу плагиатство

софтуер плагиатство сравнява всяка публикация млн научни източници
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 23.03.2023
Чете се за: 01:37 мин.
Образование
Слушай новината

Министерството на образованието и науката предоставя безплатно на българските университети софтуер срещу плагиатство, който разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. Анализирайки дадена писмена работа, софтуерът може да открие всички сходства и заемки.

Това беше обявено на информационна среща в Минно-геоложкия университет, част от която бяха експерти от Министерството на образованието и науката.

Проф. Албена Чавдарова, заместник-министърът на образованието и науката, каза при откриването на срещата, че с този софтуер ще бъдат достигнати високите стандарти в академичната етика.

„Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това“, допълни проф. Чавдарова.

Софтуерът може да бъде използван от всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват. Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пауло Дибала ще съди бившия си тим Ювентус
Пауло Дибала ще съди бившия си тим Ювентус
Пред БНТ говори бащата на Ирина Дилкинска: Дъщеря ми е била използвана
Пред БНТ говори бащата на Ирина Дилкинска: Дъщеря ми е била използвана