НОВИНИ

МОН: Спрените безплатни почивки ще могат да се състоят през 2022 година

важните въпроси отговори програмата безплатна почивка учениците
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 16.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Безплатни пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши днес правителството. Националната програма "Отново заедно" се удължава до 14 септември 2022 година. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Министерството на образованието и науката спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август тази година заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от просветното министерство ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 милиона лева до края на 2021 година. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 година.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 милиона лева от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август тази година Министерството на образованието и науката е одобрило заявки за над 24800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12,4 милиона лева. Неизразходените 2,6 милиона лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 година.

По "Отново заедно" се осигуряват шестдневни безплатни ваканции на ученици от 1-ви до 11-и клас от държавни и общински училища. Програмата поставя основен акцент върху социализацията на учениците.

Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
67% от учителите във Варненско са ваксинирани
67% от учителите във Варненско са ваксинирани
Весела Димитрова и ансамбълът спечелиха наградите за август (Снимки)
Весела Димитрова и ансамбълът спечелиха наградите за август (Снимки)