НОВИНИ

Мондиал 2022: Защо френските национали вече познават добре Доха?

Голяма част от играчите вече са посещавали столицата на емирството по различни причини с клубните си отбори

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:00, 16.11.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
псж разби макаби хайфа класира финалите меси мбапе два гола
Снимка: ПСЖ

Националният отбор на Франция пътува днес за Доха, Катар за световното първенство по футбол, което започва в неделя. Оказва се обаче, че голяма част от играчите вече са посещавали столицата на емирството по различни причини с клубните си отбори.

След няколко часа футболистите и щабът на френския тим ще се настанят в луксозния хотел "Ал Месила", в центъра на Доха. Някои от тях са прекарвали почивката си в Дубай, а други се оказва, че не пристигат на непозната територия в Катар, разказва сайтът franceinfosport.

Емирството, което е домакин на Мондиала от 20 ноември до 18 декември, вече беше посетено няколко пъти от десетки играчи от отбора на Франция като част и от рекламни дейности през последните години.

През месец май Пари Сен Жермен се завърна в Катар след тригодишно отсъствие поради пандемията от Covid-19, но не за традиционната си визита.

Някои от играчите на клуба имаха 48-часово посещение в Доха по време на която участваха в сесия по заснемане на реклами за няколко местни компании. По тази причина Килиан Мбапе и Преснел Кимпембе вече са посещавали два от осемте стадиона домакини на световното, това са "Едюкейшън сити" и Ал Тумама.

Футболистите на парижкия клуб са участвали в т.нар. Катарско зимно турне в емирството пет пъти (2013, 2015, 2017, 2018, 2019). Този януари те трябваше да посетят за шести път страната за серия от приятелски мачове, но визитата не се състоя, отново заради пандемията.

Бивши играчи на ПСЖ също са посещавали Катар в миналото. Това са Алфонс Ареола, Адриен Рабио, Кристофър Нкунку, Майк Мейнян, Муса Диаби и Люка Дин. Последният дори се завърна там с ФК Барселона през 2016 г.

Подобно на ПСЖ, Байерн Мюнхен прави редовни зимни турнета там от 2011 г. насам. Така се оказва, че Доха са посещавали и Кингсли Коман, Бенжамен Павар, Лука Ернандес и Дайо Упамекано.

Карим Бензема също е пътувал с Реал Мадрид в Катар през 2014 г., където носителят на Златната топка за 2022 г. е играл срещу ПСЖ в приятелски мач. 

Така през последните десет години Доха се утвърди като предпочитано място за провеждане на приятелски срещи между различни отбори през зимната пауза. 

В края на септември Преснел Кимпембе, прекара десет дни в Доха, за да лекува контузията си на бедрото. От ПСЖ го изпратиха в клиниката Аспетар, с която столичният клуб си партнира от 2014 г. Преди дни стана ясно, че той не може да замине с "петлите" за Катар.

Повече от десет години клиниката е една от най-добрите такива в лечението на спортни травми на високо ниво. Освен с ПСЖ болничното заведение има партньорства с Тотнъм, както и отборите на Кот д'Ивоар и Алжир.

Автор Вяра Илиева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисиите по отбрана и външна политика се събират извънредно след експлозията в Полша
Комисиите по отбрана и външна политика се събират извънредно след експлозията в Полша
НАСА успешно изстреля новата си ракета до Луната
НАСА успешно изстреля новата си ракета до Луната