НОВИНИ

Мощен старт за България на европейските квалификации по волейбол за жени под 17 години

мощен старт българия европейските квалификации волейбол жени години
Снимка: БФ Волейбол, Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 21.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Категорична България на старта си във втората квалификационна фаза за европейското първенство по волейбол за жени под 17 години. Страната ни е домакин на срещите в група А, а в първия си мач националките победиха Кипър 3:0 гейма. Двубоите се играят в столичната зала "Христо Ботев".

Селекционерът Владислав Тодоров заложи на стартов състав Една Тодорова, Дарина Нанева, Лия Млякова, Деница Ангелова, Вяра Парапунова и Виктория Нинова.

Мачът стартира с точка на Млякова и равностойна игра в първите минути. Кипърският тим поведе с 5:2, но при наш сервис резултатът бе изравнен. Така той се запази до 7:7, когато последва силна българска серия от 7 безответни точки за 14:7. Оттук увереността и концентрацията се настаниха в българските редици и "трикольорките" с лекота затвориха гейма при 25:14.

Дарина Нанева бе реализирала 5 точки, а по 4 бяха добавили Калина Венева и Вяра Парапунова.

Трите продължиха със своята резултатност и през втория гейм, подпомогнати от Лия Млякова. Втората част започна ударно за българките, които поведоха с 8:0. Въпреки опитите на кипърките да върнат интригата, нашите момичета поддържаха разлика от поне 5-6 точки, за да вземат и този гейм с 25:20.

Третата част започна с леко предимство за Кипър, но България отново бързо стигна до обрат и след няколко добри атаки да поведе. В тези минути нашият тим записа 8 точки срещу едва 2 за съперника за 14:7. Последва нова силна серия при български сервис и разликата вече беше 10 точки (20:10). Кипърките не се отчаяха и записаха поредица от 5 поредни точки, а Владислав Тодоров взе прекъсване. При подновяването на играта Кипър загуби точка при сервис, но българките не успяха да реализират следващите атаки и допуснаха нови 3 точки да им бъдат взети, което накара треньора да вземе още едно прекъсване. То се оказа успешно и националките ни бързо затвориха срещата, продължила общо 71 минути, след 25:19.

Десет националки успяха да запишат точки срещу Кипър. По 8 точки реализираха Нанева и Парапунова, по 7 Венева и Млякова, а по 6 – Жекова, Тодорова и Ангелова.

В събота България излиза срещу Словакия, а двубоят отново е от 19:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна
Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна
Лудогорец оглави Първа лига след късен гол срещу десетима от Локомотив София
Лудогорец оглави Първа лига след късен гол срещу десетима от Локомотив София