МОСВ: Товарът на "Вера Су" е чист карбамид, във водата около кораба няма тежки метали

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:29, 11.10.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
рано понеделник разтоварването вера
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Екипите на Министерството на околната среда и водите продължават да проследяват ежедневно състоянието на морската околна среда в акваторията на авариралия кораб "Вера Су".

С цел определяне на степента на въздействие върху морската среда и нейните обитатели и адекватно идентифициране на евентуални екологични рискове са направени анализи по биологични елементи за качество – фитопланктон и хлорофила.

Получените до момента резултати потвърждават екологична оценка за "умерено състояние" на крайбрежното водно тяло, в което се намира заседналият кораб, съобщиха от екоминистерството.

Резултатите от регулярните проби показват стабилност в стойностите на наблюдаваните показатели като pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Водните проби за азот амониев, взети в близост до кораба, също показват близки, сравними стойности. Потвърждава се отчитаната и до момента тенденция за задържане на стойностите на наблюдаваните показатели.

С цел осигуряване на скрининг на морските води в непосредствена близост до заседналия кораб, освен ежедневно следените показатели, е проведено и изследване на водите за съдържание на следните метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром.

Отчетените резултати по всеки от анализираните тежки метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метали.

Рибата около Яйлата изчезва заради кораба "Вера Су", рибари искат за влязат в кризисния щаб

От МОСВ са предприети и действия за възлагане на пълен анализ на товара на кораба. Резултатите от анализа на пробата потвърждават, че товарът е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

Допълнителният площен мониторинг, разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН, е проведен въпреки сложната метеорологична обстановка.

Подбраните 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба "Вера Су" са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението на пунктовете позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

Екипите на Министерството на околната среда и водите продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА с категоричен успех срещу Банско
ЦСКА с категоричен успех срещу Банско
Ирина Винер и руски депутат отговориха на Илиана Раева
Ирина Винер и руски депутат отговориха на Илиана Раева