НОВИНИ

Може ли титлата в Англия да не се реши в неделя? Да, но е малко вероятно

титлата англия реши неделя вероятно
bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 18.05.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Всичко изглежда, че титлата в Англия ще се реши в последния кръг от първенството. Но! Има вариант, при определени обстоятелства, футболният трофей да бъде връчен по-късно, а не на 22 май.

Как може да се случи това?

Манчестър Сити води с една точка (90) пред Ливърпул (89) в класирането преди последните мачове от кампанията. Астън Вила и Уулвърхемптън ще имат пръст в определянето на това къде ще отиде титлата този сезон, тъй като ще се изправят съответно срещу Манчестър Сити и Ливърпул.

Всички мачове от последния кръг на Премиър лийг са в неделя, 22 май, от 18.00 часа българско време.

За “гражданите“ картината е ясна: при победа титлата е сигурна.

Като се има предвид, че Манчестър Сити в момента води в таблицата с точка, отборът на Пеп Гуардиола контролира собствената си съдба. Победата би била достатъчна, за да си осигури короната във Висшата лига. Те могат да спечелят титлата с равенство или дори загуба, но това също ще зависи от резултата на Ливърпул. Всичко, което Сити трябва да направи, е да запише по-добър резултат от този на Ливърпул в неделя.

В случай, че отборите завършат с равен брой точки - 90, Манчестър Сити ще се надява, по-добрата голова разлика (+6) ще бъде достатъчна.

За сметка на това, Ливърпул не може реално да спечели титлата, без да постигне победа над Уулвс. Има и два хипотетични сценария за триумф на „червените“ без успех, но това ще изисква Ман Сити да запише поражение с шест или повече гола от Астън Вила, което звучи нереално.

Ако двата отбора завършат с равен брой точки (90) ще се гледат следните показатели:

1. Голова разлика

2. Вкарани голове

3. Резултати един срещу друг

4. Голове на чужд терен при мачовете един срещу друг

5. Плейоф

Плейоф за титлата?

Съществува почти невъзможен сценарий, при който Ман Сити и Ливърпул могат да играят плейоф от един мач за титлата във Висшата лига. Той изглежда нереален, но все пак съществува.

Двата мача в първенството между "небесносините" и "червените" завършиха с равенства 2:2, точките в директните срещи и голове при гостуване в директните мачове са равни.

Това означава, че ако отборите завършат с равни точки на върха, равна голова разлика и равен брой отбелязани голове, Ман Сити и Ливърпул ще играят плейоф от един мач, за да определят шампиона във Висшата лига.

Вариантът това да се случи е следният:

Манчестър Сити трябва да загуби от Астън Вила с 0:6, като едновременно с това Ливърпул и Уулвърхемтън да завършат наравно 5:5.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по волейбол стартира мащабна инициатива в училищата
Федерацията по волейбол стартира мащабна инициатива в училищата
Протестиращите превозвачи в Благоевград също няма да блокират движението
Протестиращите превозвачи в Благоевград също няма да блокират движението