НОВИНИ

МРРБ: Не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница"

път празника облекчи трафикът района тунел железница струма
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 02.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че предоставя пълна справка за всички плащания по реализацията на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Реакцията е във връзка с новината, че европейската прокуратура е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма". Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

"Съоръжението беше пуснато за движение в началото на март 2024 г. след приключването на дейностите по укрепването на активиралите се свлачища в района. В МРРБ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунела, свързани с финансови злоупотреби. По данни на АПИ такъв не е постъпвал и в агенцията. Категорично се противопоставяме на тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на АМ „Струма“ Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел „Железница", се казва в съобщението на МРРБ.

"По обекта е работено през годините въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. В тази връзка строителната документация за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери не включва работен проект. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за изпълнени СМР. С цел пълна прозрачност на разходването на обществените средства, предоставяме справка за финансовото изпълнение на договора през годините – с датите на сертификатите за изпълнени СМР, дати на фактури, дати на плащане, както и какви плащания са правени през целия период на изграждането на тунел „Железница“ на АМ "Струма", се посочва още в позиция на МРРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем месеца след трагедията в Царево правят по-устойчив мост
Седем месеца след трагедията в Царево правят по-устойчив мост
Израел след смъртта на хуманитарни работници в Газа: Ударът не е умишлен
Израел след смъртта на хуманитарни работници в Газа: Ударът не е умишлен