НОВИНИ

МС дава над 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката

живо енергийният министър румен радев дава изявление
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 27.03.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийният министър Румен Радев съобщи за две важни решения на Министерски съвет днес.

"Имахме в рамките на МС дискусии и утвърждаване на два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика". По отношение на постановлението - предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавна помощ от страна на ЕК."

"Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на "Топлофикация София" към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси."

"По отношение на Фонда за сигурност ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано", подчерта Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев преди боксовата гала: Убеден съм, че ще стане голямо шоу
Кубрат Пулев преди боксовата гала: Убеден съм, че ще стане голямо шоу
Ветровито време в някои области на страната утре
Ветровито време в някои области на страната утре