НОВИНИ

МС гласува допълнително 28 млн. лева за МВР

гласува допълнително млн лева мвр
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 09.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Министерският съвет отпусна допълнително 28 млн. лева за бюджета на МВР. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски.

"Днес с постановление на Министерски съвет, по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, по бюджета на МВР са определени за разходване 28 млн. лева. Първата част от тях - 5 млн. лева, са предназначени за закупуване на специална медицинска техника и апаратура за Медицински институт на МВР", заяви Терзийски.

"Това решение беше взето, за да се обнови апаратурата и да се повиши капацитетът на болницата, която работи в сферата на здравеопазването", поясни още министърът.

"Първоначално ще подкрепим образната диагностика на COVID с нов скенер. В момента нуждата е основно от персонал, тъй като колегите са претоварени", поясни директорът на Медицинския институт проф. д-р Ненчо Смилов.

Останалите 23 млн. лева ще бъдат разпределени към служителите на МВР, които от началото на COVID епидемията работят на първа линия. "Това е крачка, която правителството и държавното ръководство прави, за да покаже, че оценява дейността на служителите на МВР. Те изпълняват и редица функции, които не са свойствени на Министерството за справянето в тази ситуация като съдействие на здравните органи и на РЗИ", допълни министърът.

11 300 служители на МВР вече са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19.

"На първото заседание на Националния ваксинационен щаб ние сме дали заявката за 11 300 служители, които са от структурите на Патрулно-постова и Охранителна полиция, които доброволно искат да се ваксинират. Така че има готовност нашата болница да предприеме веднага необходимите действия", заяви вътрешният министър.

"Очакваме доставката на съответните фризери. Направена е организация, така че с мобилни екипи и централно в болницата да бъдат ваксинирани всички наши служители", допълни проф. д-р Ненчо Смилов.

От началото на епидемията у нас 4002 служители на МВР са заболели от COVID-19. В момента активните случаи са 1500.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допустимият извънреден труд вече ще може да достига до 300 часа годишно
Допустимият извънреден труд вече ще може да достига до 300 часа годишно
Премиерът Борисов заяви, че е готов да се ваксинира срещу COVID-19
Премиерът Борисов заяви, че е готов да се ваксинира срещу COVID-19