НОВИНИ

МС отпуска 1 млн. лв. за Тараклийския университет в Молдова

тараклийският университет молдова запазва своята академична автономия университетска идентичност
bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 23.11.2022
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет отпусна 1 милион лева за финансиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Република Молдова.

Парите са за сметка на предвидените разходи по чл. 1, ал. 5, т. 11.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Предоставянето на средствата ще допринесе за преодоляването на финансовите проблеми, пред които е изправено висшето учебно заведение. Подобряване на образователните практики и на материално-техническата база на университета би имало положителен ефект върху неговото развитие и би способствало за увеличаване на интереса към него сред учениците и кандидат-студентите от българската общност в Република Молдова, посочват от правителствената пресслужба.

Оказването на безвъзмездна финансова подкрепа от България за Тараклийския държавен университет е в унисон с последователната и целенасочена политика на правителството на Република България за гарантиране и реализиране правата и интересите на българските общности в чужбина, при спазване на местното законодателство и нормите на международното право, посочват още от МС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 кг контрабанден тютюн и 2 тона необработена листна маса иззеха в Пловдив
300 кг контрабанден тютюн и 2 тона необработена листна маса иззеха в Пловдив
Мароко - Хърватия 0:0
Мароко - Хърватия 0:0