Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове

от БНТ
13:23, 27.09.2022
Чете се за: 01:27 мин.
По света
мвнр осъди освиркването българския химн македонските фенове
Слушай новината

Министерството на външните работи осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Северна Македония в Скопие.

Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната.

Припомняме, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза.

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на САЩ записаха 27-а поредна победа на световни първенства
Баскетболистките на САЩ записаха 27-а поредна победа на световни първенства
Откриха скулптурата "Водна паша" в Южния парк (Снимки)
Откриха скулптурата "Водна паша" в Южния парк (Снимки)