НОВИНИ

МВР обжалва спирането на разследването за участието на ръководни полицейски служители в организирана престъпна група

мвр гласуването протича нормално без инциденти
bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 15.12.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на Главна дирекция "Национална полиция" в периода 2018 - 2020 година.

По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в Главна дирекция "Национална полиция" и граждани, извън системата на МВР.

В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателствени средства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

На база подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор на Република България, с информация за разследването е разполагала и ВКП.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от Главна дирекция "Национална полиция".

Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

На основание чл. 213 от НПК Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР обжалва прокурорското постановление на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите.

Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях.

Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени веществени доказателствени средства е от април 2021 г. - 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима задържани при акция срещу наркоразпространението в Бяла Слатина
Четирима задържани при акция срещу наркоразпространението в Бяла Слатина
В Англия въведоха нови правила за футбола заради Омикрон
В Англия въведоха нови правила за футбола заради Омикрон